potpisani ugovori za veliki pulski cestovni projekt

Foto Zoričić: 'Ovo je povijesni dan za naš grad'

Piše: Milan Pavlović

14.10.2024 - 15:30
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

U Puli su danas svečano potpisani ugovori za rekonstrukciju dijela državnih cesta Vodnjan – Veli Vrh i Veli Vrh – Pula, što je bio zadnji korak pred početak realizacije te značajne investicije u prometnu infrastrukturu koja bi trebala krenuti u narednih desetak dana.

Radi se o četverotračnoj prometnici koja se proteže od raskrižja s Tršćanskom ulicom do uklopa na radove dovršene prije nekoliko godina na Vodnjanskoj ulici u sjevernom dijelu Velog Vrha. Radovi će obuhvatiti izgradnju tri rotora i to na Fažanskoj, raskrižju s Ulicom Valelunga i raskrižju s Tršćanskom.  Na Velom Vrhu, tj. raskrižju s Paduljskim putom i Creskom, Vodnjanska će se izvesti u formi podvožnjaka te će se uz postojeći most kod raskrižja s Tršćanskom dograditi i novi kojim će prolaziti dodatne dvije prometne trake.

Vrijednost radova na dionici dugoj oko 1,4 kilometra iznosi 18,5 milijuna eura bez PDV-a, a izvođač GP Krk obvezao se dovršiti ih u naredne dvije godine. 
Ugovore su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Filip Zoričić, članovi Uprave Hrvatskih cesta Željana Šikić i Alen Leverić, direktor HEP-ODS-a, Elektroistra Pula Zvonko Liović, direktori pulskih trgovačkih društava Plinare Roberto Drandić i Vodovoda Edo Krajcar te predsjednik Uprave GP Krk Sanjin Purić, a događaju je prisustvovao i istarski župan Boris Miletić.

 

"Ovo je povijesni dan za naš grad. Okupili smo se danas na svečanom potpisivanju ugovora za jedno od većih ulaganja države u Pulu. Znajući da je Pula poželjna destinacija gostima i brojnim dobronamjernicima, rekonstrukcija dijela državnih cesta od Vodnjana do Velog Vrha i zatim od Velog Vrha do Pule itekako je hvalevrijedan projekt te ovom prigodom želim zahvaliti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskim cestama i svim dionicima projekta. Radujemo se vrlo skorom početku radova. Ulaganje u infrastrukturu i promet predstavlja ulaganje u budućnost našega grada, a ovdje je doista riječ o respektabilnom iznosu. Vjerujem u nastavak projekta kako bi se četverotračna prometnica povezala s pulskom obilaznicom", rekao je nakon potpisivanja gradonačelnik Zoričić, naglasivši kako je ovo nastavak kontinuirane i kvalitetne suradnje s Vladom premijera Andreja Plenkovića i ministarstvima.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je važnost ravnomjernog razvoja Hrvatske za aktualnu Vladu, dodajući da su pokazatelji toga i brojni projekti optimizacije cestovne infrastrukture diljem Hrvatske, pa tako u i Istri.

"Prometna povezanost, geostrateški projekti za nas su prioritet, pa smo tako nedavno otvorili i drugu cijev tunela Učka. Projekt koji nas je danas sve zajedno okupio u Puli je veliki i značajan, što pokazuje i sama vrijednost radova. Ovaj projekt će Puli donijeti bolju prometnu sigurnost i prometno rasterećenje, bolju funkcionalnu povezanost unutar samoga grada i dolaska u grad", poručio je Butković. 

Istaknuvši da ga i kao župana i kao stanovnika Pule raduje današnje potpisivanje ugovora, Boris Miletić je naglasio kako je uvjeren da je realizacija ovog projekta za grad Pulu dugoročno rješenje ključne cestovne infrastrukture.

"Dvadeset četiri mjeseca može izgledati dugo, ali za jedan grad od 3 tisuće godina to je jedan mali period, ali držim da ćemo dobiti jedno dugoročno rješenje", kazao je. 

Članica uprave Hrvatskih cesta Željana Šikić kazala je kako planirana rekonstrukcija ima za cilj smanjenje gužvi, povećanje efikasnosti prometa te stvaranje optimalnih uvjeta za sudionike u prometu, dok je direktor HEP-ODS-a Elektroistra Pula Zvonko Liović naglasio kako se HEP u ovaj projekt uključio kao investitor u samu elektroenergetsku infrastrukturu jer će ona dugoročno u mnogočemu olakšati stabilno napajanje korisnika ovog područja. 

Tweet

Posljednje novosti