kestena manje nego lani

Foto Kestenijadu u Oprtlju posjetilo nekoliko tisuća gostiju iz Istre, Primorja i inozemstva

Piše: Nenad Čakić

13.10.2024 - 20:32
Foto: Nenad Čakić
Foto: Nenad Čakić

Iako se istog vikenda u Lovranu održavala Marunada, manifestacija s gotovo polustoljetnom tradicijom, mnogobrojni posjetitelji s riječkog područja radije su za nedjeljni izlet odabrali Kestenijadu - Festu delle castagne u Optrlju. To se moglo vidjeti po mnogobrojnim riječkim tablicama na automobilima parkiranima na nekoliko improviziranih parkirališta koje je Općina Oprtalj za ovu prigodu uredila na oba ulaza u naselje.

Osim riječkih i, naravno, pulskih tablica, primijetili smo i puno zagrebačkih i slovenskih, uglavnom koparskih tablica, te brojne goste iz Italije i Austrije.

Vrijedni volonteri na ulazima u Oprtalj usmjeravali su vozače prema slobodnim parkirnim mjestima, a one s udaljenijih parkirališta članovi lokalnih DVD-ova vatrogasnim kombijima prevozili su do starogradske jezgre i nazad.

 

Četrnaesto izdanje ove sve popularnije manifestacije, jedine takve vrste u Istarskoj županiji, odvijalo se u središtu mjesta, a posjetitelji su osim kestena i kolača od kestena na različitim štandovima mogli degustirati i istarske sezonske specijalitete – kobasice i ombolo s kapuzom.

Za razliku od lani, kada zbog lošeg vremena Kestenijada nije održana, organizatorima je ove godine vrijeme bilo naklonjeno, što je bio dodatni mamac za nekoliko tisuća posjetitelja koji su iz svih krajeva Istre, Primorja i inozemstva došli u Oprtalj.

Osim na dupkom ispunjenom trgu, posjetitelji su šetali i uličicama prekrasne starogradske jezgre, gdje su mogli razgledavati galerije i antikvarijate, kojih u Oprtlju ima nekoliko. Na više lokacija bili su uređeni punktovi za fotografiranje, pa su detalji iz Oprtlja završili na stotinama Facebook i Instagram profila. Ali i bez njih ovaj sjevernoistarski gradić je sam po sebi prekrasna kulisa za fotografiranje.

Leo Bazjak, načelnik Općine Oprtalj

Kesteni su se pekli na svakom kutku, ali ove ih je godine, saznali smo, bilo nešto manje nego inače.

„Ove godine je kesten dosta podbacio, djelomice zbog sušnog razdoblja i nešto zbog sitnih nametnika, pa urod nije onoliki koliko smo navikli“, rekao nam je Leo Bazjak, mlađahni načelnik Općine Oprtalj, koji je prije tri godine naslijedio dugovječnog Aleksandra Krta, koji je čak 28 godina bio na čelu ove općine. Bazjak nije član niti jedne stranke, a njegova nezavisna lista ima većinu u Općinskom vijeću Oprtlja.

No, ovo je općina složnih ljudi, pa članovi vijeća, ali i građani, odlično surađuju na svim projektima od važnosti za općinu, pa tako i na organizaciji manifestacija poput ove.

„Ove smo godine po 14. put organizirali Kestenijadu u Oprtlju i ova manifestacija već je postala svojevrstan istarski brend, s obzirom da je to jedina takvog tipa u Istri. Iza ove manifestacije je velika organizacija, uključeno je preko pedesetak volontera, počevši od naših djelatnika, mještana, studenata, DVD-ova iz Oprtlja, Buja i Umaga, JVP Umag, i svima njima jedno veliko hvala na angažmanu“, rekao je Bazjak.

Na našu opasku da je, unatoč Marunadi u Lovranu, u Oprtalj došlo jako puno Riječana, Bazjak je rekao: „Moramo uzeti u obzir da je sada i sezona tartufa, zbog kojih se dodatno dolazi na sjeverozapad Istre. Naime, u Livadama se, u privatnom aranžmanu, održavaju i Dani Zigante tartufa pa kada se gosti već upute u Istru, dođu zbog više stvari, među kojima je neizostavan i Oprtalj.“

Program u Oprtlju počeo je otvaranjem izložbe lovačkih trofeja Lovačkog društva Vepar iz Oprtlja, izložbe Društva gljivara Bujštine 'Boletus', a predstavili su se i pčelari s područja Buja, Umaga, Novigrada, Brtonigle, Oprtlja i Grožnjana. U isto vrijeme na Trgu sv. Jurja održavala se izložba antikviteta. Na glavnom trgu publiku je zabavljao Malvazija band, a nastupili su i polaznici škole harmonikaša 'Davida Beletića'.

Lovci su pripremili kotlić od divljači, organizirana je humanitarna prodaja krostate od kestena, a u ponudi su bile i slastice te slana jela s kestenima. Na nekoliko štandova nudile su se i neizostavne fritule.

Za najmlađe goste organiziran je poseban plato s napuhancima i animatoricom, a priređen je i dječji program s nastupom polaznika Dječjeg vrtića i Osnovne škole Milana Šorga Oprtalj.

Iako su obrtnici na štandovima nudili razne proizvode, većina posjetitelja kući je odlazila s vrećicom kestena. Ipak su se vraćali s Kestenijade.

Tweet

Posljednje novosti