kuhani i pečeni

Fešta od kestena sutra u Oprtlju. Nema čega neće biti

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

12.10.2024 - 14:50
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sutra, 13. listopada u Oprtlju se održava tradicionalna Kestenijada - Festa delle castagne. Četrnaesto izdanje popularne manifestacije, jedine takve vrste u Istarskoj županiji, odvijat će se u središtu mjesta, a posjetitelji će moći kušati brojna jela pripremljena od ove delicije. 

Kesteni će se, dakle, moći kušati kuhani i pečeni, ali i u mnogim slanim i slatkim jelima. Pitomi kesteni rastu u okolici Oprtlja, Zrenja, Svetog Ivana i Šegari, iako ih je ove godine, zbog velike ljetne suše, nešto manje nego prethodnih godina.

Program počinje u 13 sati, otvaranjem izložbe lovačkih trofeja Lovačkog društva Vepar Oprtalj i izložbe Društva gljivara Bujštine Boletus. U isto vrijeme na Trgu sv. Jurja otvara se izložba antikviteta. Od 13 do 19 sati na rasporedu je glazbeni program uz Malvaziju band i nastup polaznika škole harmonikaša Davida Beletića.

 

U 14 sati kreće degustacija kotlića od divljači i humanitarna prodaja krostate od kestena, a u ponudi će biti i slastice te slana jela s kestenima. U 15 sati održat će se radionica Art&wine, a u 16 sati kreće radionica izrade kreativnih broševa s listom kestena. Sudionici se trebaju prethodno prijaviti.

Dječji program počinje u 14 sati nastupom polaznika Dječjeg vrtića i Osnovne škole Milana Šorga Oprtalj. Predstava za djecu Zemlje zabave počinje u 15 sati. Ujedno će se predstaviti pčelari s područja Buja, Umaga, Novigrada, Brtonigle, Oprtlja i Grožnjana

Iz Općine Oprtalj obavještavaju posjetitelje da će neke ceste biti zatvorene za trajanja kestenijade. 

Dionica županijske ceste (ŽC5007) od Livada do Svete Lucije u nedjelju će biti pod posebnom regulacijom prometa od 12 do 19 sati. Osigurani su i označeni obilazni pravci, dok će za pristup Oprtlju biti angažirani redari na parkiralištu.

Tweet

Posljednje novosti