ČELNI ČOVJEK ‘BASKONIA-ALAVESA’ BORAVI U ISTRI

‘U prvu momčad svake godine ulažemo sve više. Sada je vrijeme da to donese rezultate’

Piše: Siniša Žulić

12.10.2024 - 07:00
Haritz Kerejeta, čelni čovjek grupacije Baskonia-Alaves (foto: NK Istra 1961)
Haritz Kerejeta, čelni čovjek grupacije Baskonia-Alaves (foto: NK Istra 1961)

Iako često boravi u Istri, kako bi između ostaloga nadgledao razvoj projekta ‘Istra 1961’, čelni čovjek grupacije Baskonia-Alaves Haritz Kerejeta, koja je vlasnik jedinog istarskog prvoligaša rijetko se u ovih šest godina koliko baskijska grupacija ‘stoluje’ na našem poluotoku obraćao medijima. Stoga je svoj ovotjedni posjet Istri, tijekom pripremne utakmice između Istre 1961 i Brava u Balama, iskoristio i za razgovor s novinarima te predstavnicima navijačke skupine ‘Demoni’, koje su interesirala događanja i planovi vlasnika oko razvoja istarskog prvoligaša. Iako odmjeren u svojim izjavama, čelni čovjek organizacije koja, osim Istre 1961, u svom sastavu ima španjolskog prvoligaša Deportivo Alaves te košarkaški klub Baskoniu koja se natječe u Euroligi, otvoreno je odgovarao na pitanja novinara.

Šest je godina prošlo otkako je ‘Baskonia-Alaves’ preuzela vođenje Istre 1961. Jeste li zadovoljni načinom na koji se ovaj vaš projekt razvija?

- Pa mogu reći da smo zadovoljni. Kada smo došli ovdje nije bilo gotovo ničega. Naslijedili smo vrlo veliki dug, klub nije imao normalne uvjete za treniranje. Danas mislim da je situacija znatno drugačija gdje imamo posloženu akademiju i solidnu prvu ekipu. Trebalo je određeno vrijeme da se to postigne, no mislim da smo napravili dobar posao. Možda smo trebali neke stvari odraditi puno ranije da bi klub bio u današnjoj poziciji još prije par godina, ali imali smo mnogo problema iz različitih područja. Nije bilo lako na početku i trebalo nam je više vremena nego što smo mislili da razvijemo projekt i budemo na ovoj točki gdje smo sada.

Činjenica je da je Istra 1961 u organizacijskom smislu značajno napredovao, no u očima navijača klub se ogleda u rezultatima prve momčadi, za koje mnogi misle da bi mogli biti i znatno bolji.

- Iako smo pred dvije sezone postigli najbolji rezultat u povijesti kluba, smatram da smo prošlu sezonu propustili napraviti određene stvari u sportskom smislu. Pritom nije riječ o novcu, jer u prvu momčad svake godine ulažemo sve više i mislim da ove sezone imamo najveći budžet otkako smo preuzeli klub. Vjerojatno smo nakon nevjerojatne sezone s prodajama igrača malo izgubili fokus na ono zbog čega smo ovdje. Nismo napravili jasnu sliku i prošla sezona je bila teška zbog nedostataka ili neuspjeha u planiranju. Mnogo smo patili zbog toga. Iz tog razloga mislim da smo napravili bolji plan tijekom ljeta, doveli određeni broj kvalitetnih mladih igrača koje želimo razvijati. Situacija je sada puno bolja, ali nije sve u novcu. Nogomet je kao i svi sportovi u kojima se često događaju stvari na koje ne možete utjecati.

 

Glavna zamjerka dosadašnjem radu je nedostatak rezultatskih ambicija, koje bi možda ‘zeleno-žute’ gurnule prema toliko željenom iskoraku u Europu.

- Prilikom našeg dolaska u Istru jasno smo istaknuli kako je naš cilj raditi s mladim igračima na njihovom razvoju. Ukoliko uz to želite i neki značajan rezultatski iskorak, nije lako postići tu ravnotežu. Pritom ne mislim nužno na veličinu ulaganja, već o cilju projekta zbog kojeg smo ušli u ovu priču. Možda ću nekoga razočarati, no mi nismo ovdje da osvajamo prvenstva, to nije naša filozofija. Mi smo prvenstveno ovdje da razvijamo mlade igrače. Mislim da smo sada jedan od najmlađih timova u cijelom HNL-u. Kod mladih igrača morate biti strpljivi jer ponekad griješe, a rezultati nisu odmah vidljivi. S druge strane i mi bismo voljeli gledati Istru u europskim nadmetanjima ali moramo biti skromni i ambiciozni te ako se dogodi takva godina, to će biti zato što su naši mladi igrači značajno podigli svoju razinu i uz nekoliko iskusnih igrača vjerujem da možemo pronaći tu ravnotežu koju još nismo pronašli. No, sada smo šesti na tablici, samo jedan bod od četvrtog mjesta i mislim da je situacija dobra, iako sam uvjerenja da smo trebali imati 3 do 4 boda više. Ove sezone učinili smo sve što je sportski dio tražio u vezi s dolaskom igrača, osim jedne odluke. Trenutno imamo jedan od najskupljih trenerskih timova u povijesti kluba upravo iz razloga jer smo htjeli nastaviti dosadašnji rad. Dakle, jesmo li ambiciozni? Ja bih rekao da jesmo. Sada je vrijeme da sportski dio donese rezultate, jer uvijek je pritisak na vlasniku. I tijekom ove male pauze doveli smo dva igrača i sada bi pritisak trebao biti na treneru i sportskom direktoru. Mi smo obavili naš posao, sada je njihovo vrijeme da obave svoj.

Jednog dana prodaja će se dogoditi

Proteklog tjedna mnogo je pažnje izazvala i informacija kako se klub prodaje i kako bi određeni turski investitori trebali nastaviti priču na istarskom poluotoku. 

- Pa gotovo cijelo ovo vrijeme otkako smo ovdje imamo određenih interesa različitih investitora, no konkretnih ponuda nije bilo. Pa tako ni od turskih investitora koji se spominju. Slično je bilo i prošlih sezona. Lani je postojao interes jedne američke grupe, preklani kineske. Mi smo uvijek na tržištu, jer smatram da smo klub doveli u jedno vrlo zdravu poziciju i nećemo ovdje biti zauvijek. Jednog dana prodaja će se sigurno dogoditi. Ne znam hoće li to biti ove sezone ili za deset godina. U međuvremenu, mi ćemo nastavit raditi na isti način. Nadam se i bolje nego do sada.

Grupacija Baskonia- Alaves veliki je sportski sustav koji se u posljednje vrijeme širi i na nove poslovne izazove.  

- Rekao bih da je situacija u cijeloj grupaciji jako dobra. Nakon sedam godina borbe uspjeli smo ostvariti nevjerojatan projekt kao što je vlastito sveučilište. U tri godine koliko djeluje okuplja 700 studenata, a cilj nam je doći do brojke od dvije tisuće. Uz nogometnu akademiju gradimo i smještajne kapacitete za tristotinjak studenata, a imamo i nekoliko novih projekata. Grupa trenutno broji gotovo tisuću zaposlenika što je jako velik broj za naše pojmove. Ambiciozni smo u poslu i želimo nastaviti rasti.

Svaki dolazak u Istru čelni čovjek grupacije iskoristi i za posjet ovdašnjim posebnostima.

- Istra je fantastična. Malo je daleko i avionske linije nisu najbolje, no volim doći. Posebno bih istaknuo Bale i njihovog načelnika Edija Pastrovicchia jer zahvaljući njemu, nakon mnogo godina neostvarenih obećanja od različitih političkih strana, sada imamo infrastrukturu za razvoj kluba i stoga vjerujem da ćemo nastaviti ulagati u ovaj projekt. Trenutno očekujemo pomoć HNS-a, koja nam je obećana, za izgradnju novog terena. Mnogo ulažemo ovdje i vjerujem da ćemo dobiti i pomoć, prvenstveno kako bi razvijali mlade igrače s ovog područja.

Tweet

Posljednje novosti