Upriličen prijem za Ivu Palmieri

Nova talijanska konzulica posjetila Pulu: 'Ovdje imate priliku vidjeti svijet bez da putujete'

Piše: Istarski.hr

09.10.2024 - 15:47
Bruno Cergnul, Iva Palmieri i Filip Zoričić
Bruno Cergnul, Iva Palmieri i Filip Zoričić

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul upriličili su u srijedu prijem za Ivu Palmieri, novu generalnu konzulicu Republike Italije u Rijeci koja je stigla u pratnji pomoćnice Ileane Jančić.

„Iznimna mi je čast upoznati Vas i zaželjeti Vam dobrodošlicu. Naša suradnja s Konzulatom Republike Italije u Rijeci je veoma dobra i uvjeren sam da će se kvalitetni odnosi nastaviti i u budućnosti“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Konzulica Palmieri zahvalila je na toploj dobrodošlici i rekla kako je ovo njezin prvi službeni posjet Puli.

„Pula je za mene poseban i zanimljiv grad. Ovdje imate priliku vidjeti svijet bez da putujete. Brojni očuvani rimski spomenici koji svjedoče o bogatoj prošlosti, multikulturalnost, prihvaćanje različitosti, to je zaista veliko bogatstvo“, poručila je konzulica Palmieri.

 

Gradonačelnik Zoričić nadovezao se istaknuvši važnost uloge talijanske zajednice u našoj sredini rekavši kako je ponosan što su multikulturalnost i višejezičnost sastavni dio identiteta Pule.

Konzulici su na prijemu predstavljeni konkretni projekti kojima Grad Pula valorizira talijansku autohtonu manjinu, čime ujedno i potvrđuje svoju multikulturalnost i poštovanje kao i primjenu Statuta Grada Pule u stvarnom životu građana, kao što je primjerice uvođenje dvojezičnih natpisa na ulicama i u gradskim autobusima. Razgovaralo se i o važnijim aktualnim projektima koji se tiču talijanske zajednice, a posebice o skorašnjoj dogradnji Talijanske osnovne škole Giuseppina Martinuzzi.

„Svakodnevno njegujemo prijateljske odnose i suradnju s talijanskim vrtićem u Puli, s osnovnom i srednjom školom, Odsjekom za talijanistiku na našem Sveučilištu, s kulturno-umjetničkim društvom Lino Mariani, društvom Dante Alighieri i Zajednicom Talijana u Puli koju redovito podupiremo. Također, njegujemo prijateljske odnose i suradnju s udrugama esula u Italiji, kao i s raznim talijanskim gradovima i općinama“, nadodao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Podsjetimo, konzulica Palmieri na dužnost je stupila 2. rujna 2024. godine, preuzevši dužnost od Davidea Bradaninija koji je dužnost generalnog konzula u Rijeci obnašao protekle 4 godine.

Obnašala je mnoge prestižne dužnosti, ponajviše u području međunarodne diplomacije i migracijskih politika. Konzularnu dužnost u svojoj bogatoj diplomatskoj karijeri do sada je obavljala u Belgiji, Sloveniji i Albaniji.

Tweet

Posljednje novosti