posljedice ekoloških incidenata

Foto Neki dijelovi istarske obale još uvijek zagađeni mazutom. Jedan otok pogotovo

Piše: Marcello Rosanda

08.10.2024 - 06:02
Onečišćenje na otoku Ceja u Medulinskom arhipelagu
Onečišćenje na otoku Ceja u Medulinskom arhipelagu

"To onečišćenje je i dan danas tamo, kao i kada se desilo. Otok Ceja je ostao zagađen i prljav. Vjerojatno je poslikano od strane nadležnih ali još nitko nije maknuo prstom - ministarstva, kapetanije, općine, javne ustanove. Možda se čeka hladnije vrijeme da se taj mazut još više stopi s prirodom. Možda se grancipor već navikao na okruženje, možda je gnjurac još više potamnio", poručuje Denis Fedel, većinski vlasnik otoka Ceje u Medulinskom arhipelagu, koji tamo vodi i svoj ugostiteljski objekt.

Podsjetimo, na jugoistočnoj obali Istre u posljednje dvije godine dogodile su se dvije ekološke katastrofe - prva u studenom 2022. godine kada je stradalo priobalje Ližnjana i Šišana, a druga u lipnju ove godine kada je onečišćen bio sjeverni dio rta Kamenjak i neki otoci tamošnjeg arhipelaga, pogotovo otok Ceja.

 

Za prvi slučaj, mnogo ozbiljniji, dvije su odgovorne osobe u postrojenju Termoelektrane Rijeka kazneno prijavljene zbog zagađenja mora loživim uljem u Kostreni pokraj Rijeke, dok za drugi slučaj još uvijek nije poznat uzrok. Uglavnom, u oba je slučaja jako jugo donijelo naftne derivate do obale Istre. Također, nakon oba slučaja priobalje još uvijek nije potpuno očišćeno. Nakon prve ekološke katastrofe još uvijek su ostali neočišćeni dijelovi Ližnjanskog i Šišanskog priobalja, dok je nakon drugog slučaja ostala netaknuta Ceja.

"Kada je u Stupicama bila televizijska ekipa, bilo je ih 100, a kada su se kamere povukle, ostalo je njih 10. Stalno nešto čekaju. Koliko smo spremni za veća onečišćenja, kada za manja još nitko nije mrdnuo? Mene brine šutnja, nečinjenje, ostavljamo neočišćeno do kada? Ostavljamo nekom drugom? Što bi bilo da se desilo veće onečišćenje? Ako su nam obale pošpricane katranom ne možemo se u budućnosti baviti turizmom, to mora biti svima jasno", zaključuje Fedel.

Upite oko ovih slučaja poslat ćemo svim nadležnim institucijama, pa ćemo njihov odgovor objaviti čim stigne.

Tweet

Posljednje novosti