POČINJE DUGOOČEKIVANA OBNOVA

Foto Na Giardine se vraćaju stabla, uredit će se dva trga. Pogledajte što će biti s terasama kafića

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

08.10.2024 - 12:17
Ovako će nakon obnove izgledati Giardini
Ovako će nakon obnove izgledati Giardini

Dugoočekivana obnova Giardina, procijenjene vrijednosti oko 11,5 milijuna eura, trebala bi krenuti dogodine nakon ljetne sezone, najavio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić na današnjoj prezentaciji idejnog rješenja u Komunalnoj palači. Novi, moderni koncept gradske špice, površine od 14 tisuća četvornih metara, predstavio je Saša Begović iz arhitektonskog studija 3LHD, sa suradnicom Dašom Manojlović.

 

Naglasio je da će se postojeće ugostiteljske terase izmaknuti: više neće biti na sredini trga, ispod stabala, već uz kino Valli i ostale zgrade na toj lokaciji. Prema njegovim riječima, terase su naselile zelenu zonu, što je po njemu neprihvatljivo i upravo one onemogućaju prolaz Hitnoj, vatrogascima i drugim službama. 

Osim toga, formirat će se dva trga: kod Fine će se ukinuti promet i nastat će pješačka zona: ondje će biti postavljena i umjetnička instalacija, vodena maglica, posvećena Hermanu Potočniku Noordungu, jednom od prvih teoretičara puta u svemir.

Saša Begović i Daša Manojlović

Drugi trg bit će ispred bivšeg kina Beograd: ondje se neće ukinuti, već samo usporiti promet, a predviđena je tzv. zona za umjetnost u pokretu s kulturnim i raznim društvenim događajima, objasnio je Begović.

Važno je i to da će se Giardini popločati bijelim, odnosno svietlim kamenom: ondje više neće biti asfaltnih površina, što će omogućiti lakše održavanje stabala. Zasadit će se i ladonje, pa će drvored brojati ukupno 108 stabala, kao u izvornom obliku, u odnosu na dosadašnja 63. Sve će popratiti moderna urbana oprema: klupe i ulične lampe koje je oblikovao nagrađivani dizajner svjetla, Puljanin Dean Skira. 

Zoričić je najavio da će se projekt financirati dijelom iz proračunskih sredstava, dijelom iz kredita. Kazao je da će se 6 milijuna namaknuti iz proračuna, od čega 600.000 eura u idućoj godini, kada počinju radovi.

Kao sljedeći korak, najavio je raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta uređenja Giardina, iako nije precizirao rok, rekavši da će o tome 'sad razgvarati'. Slijedi izbor izvođača radova.

Novinare je zanimalo kreće li Zoričić u još jedan mandat s obzirom da projekt kreće nakon lokalnih izbora iduće godine,

- Ja sam gradonačelnik Pule. Ovaj projekt se čeka od 2018. godine pa to niste pitali.  Mnogi projekti kreću ako mislite da je to zbog izbora, slobodno, ali meni nije. Nije karig za zadnju. Ovo nije izborna tema, rekao je Zoričić.

 

Tweet

Posljednje novosti