PROMO

Foto Na manifestaciji 'Jesen u Lici' sudjelovalo 350 izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja

Piše: Nenad Čakić

06.10.2024 - 19:02

Ličko-senjska županija ovog je vikenda po 26. put organizirala gospodarsku manifestaciju pod nazivom 'Jesen u Lici', koja se tradicionalno održava prvog vikenda u listopadu na Trgu Stjepana Radića u Gospiću.

Na izložbi se svake godine predstavlja posebnost i bogatstvo ličkog kraja kao središnjeg brdsko-planinskog prostora u Republici Hrvatskoj te se promovira kvaliteta i raznolikost izvornih i tradicionalnih proizvoda. 'Jesen u Lici' kroz spoj tradicije, kulture i autentične gastronomije, iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja te pridonosi umjetničkom doživljaju Like kao destinacije bogate i diverzificirane turističke i gospodarske ponude.

Manifestacija je ove godine okupila preko 350 izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, koji su predstavili proizvode visoke kvalitete karakteristične za područje iz kojeg dolaze.

 

Manifestaciju je upotpunilo ocjenjivanje sira, meda i rakije, prezentacija starih zanata, izložba etnografskih zbirki, izložba ličke ovce pramenke, autohtonog goveda buša i konja hrvatski hladnokrvnjak, hrvatski posavac, te izložba poljoprivredne mehanizacije.

U sklopu ove manifestacije od prošle godine održava se glazbeni festival 'Lika Fest' te brojna druga događanja.

Program ovogodišnje 'Jeseni u Lici' započeo je u četvrtak, 3. listopada, otvorenjem izložbe fotografija narodnih nošnji cijelog svijeta pod nazivom 'Geofolk', te revijalnim predstavljanjem originalnih primjeraka i replika narodnih nošnji i tradicijskih odjevnih predmeta s područja Like.

Središnja manifestacija započela je u petak, kada je u pješačkoj zoni u Ulici Vile Velebita u Gospiću otkriven novi kartozid u organizaciji Državne geodetske uprave - Područnog ureda za katastar Gospić.

Premijer Andrej Plenković

Potom je na Trgu Stjepana Radića upriličeno svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici. Na svečanosti otvaranja sudjelovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Podsjetivši kako redovito dolazi na izložbu 'Jesen u Lici', premijer je kazao kako je iz godine u godinu sve više izlagača iz Ličko-senjske županije, ali i cijele Hrvatske. Spomenuo je i da su ove godine tri županije partneri - Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Virovitičko-podravska županija.

Plenković je istaknuo da je riječ o manifestaciji koja svjedoči o velikom trudu i radu Ličana, koji svojim, kako je rekao, sve kreativnijim autohtonim proizvodima čuvaju ličku tradiciju i kulturnu baštinu. Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada i ove godine pokrovitelj izložbe 'Jesen u Lici', čestitavši još jednom organizatorima i svim izlagačima.

Ličko-senjski župan Ernest Petry u svom obraćanju istaknuo je da manifestacija “Jesen u Lici” na najbolji način predstavlja tradicijske vrijednosti i identitet ovog kraja te doprinosi jačanju gospodarskog i turističkog potencijala regije.

“Pjesma govori kako je naša Lika bila i ostala zemlja ponosnih sokolova, ljudi snažnih poput Velebita, ogrlica oko naše jedine Hrvatske. Namjera nam je predstaviti ljepotu, tradiciju i posebnost ličko-senjskog kraja te promovirati kvalitetu i izvornost proizvoda i zanata iz ovoga dijela Hrvatske, ali i iz svih drugih županija iz brdsko-planinskih područja”, izjavio je Petry. Također, naglasio je kako su Ličani oduvijek bili ponosni i ustrajni u očuvanju tradicije te naslijeđa, što se prenosi iz generacije u generaciju.

Ličko-senjski župan Ernest Petry

Nešto kasnije na Stočnom sajmištu otvorena je izložba poljoprivredne mehanizacije. Udruga uzgajivača konja Dorat iz Gospića u suradnji s Konjogojskom udrugom Sokol iz Otočca organizirala je Reviju konjskih zaprega, a u večernjim satima održan je Drugi festival tamburaške, zabavne i pop glazbe 'Lika Fest'.

U subotu je na Trgu Stjepana Radića održana demonstracija starih zanata, kovača, lončara i tesara, u organizaciji Udruženja obrtnika Slavonski Brod, te su otvorene 14. Izložba Ličke pramenke i 5. Državna izložba buša u organizaciji HAPIH-a te Udruge uzgajivača ovaca Lika i Udruga uzgajivača buše.

Istog dana proglašeni su rezultati 22. ocjenjivanja meda, 18. ocjenjivanja sira, 16. ocjenjivanja rakije i 3. ocjenjivanja džemova, pekmeza i voćnih namaza, te su proglašena najbolje ocjenjena grla na 14. izložbi ličke pamenke i 5. Državnoj izložbi buše.

Održana je Etno revija Udruge Vrijedne ruke iz Vinkovaca i Izbor miss Ličko-senjske županije za miss Hrvatske 2024.

U nedjelju, trećeg i posljednjeg dana manifestacije 'Jesen u lici' na Stočnom sajmištu otvorena je 4. Izložba konja hrvatski hladnokrvnjak Ličko-senjske županije u organizaciji Udruge uzgajivača konja Sokol iz Otočca u suradnji s Konjogojskom udrugom 'Dorat' iz Gospića i Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, te 3. Izložba konja hrvatski posavac Ličko-senjske županije u organizaciji Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog posavca (SSHP).

Tweet

Posljednje novosti