uoči ginistre

U Rovinju ocijenjen 68 uzorak gina. Evo što kažu stručnjaci

Piše: Istarski.hr

04.10.2024 - 16:32

U Strukovnoj školi Eugena Kumičića u Rovinju održano je senzorno ocjenjivanje pristiglih uzoraka ginova uoči trećeg izdanja GinIstre, međunarodnog festivala posvećenog ovom alkoholnom piću.

Na ocjenjivanje je pristiglo čak 68 uzoraka ginova koje je poslalo 36 proizvođača iz pet država: Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije i Slovačke pa se može zaključiti da komisije, predvođene vrsnim stručnjancima i profesorima, nisu imale nimalo lagan posao.

 

Predsjednik ocjenjivačkih komisija GinIstre Kristijan Damijanić istaknuo je visoku kvalitetu pristiglih uzoraka.

„Komisije su bile sastavljane od 10 eksperata iz područja senzorike jakih alkoholnih pića, vinarstva i prehrambene industrije iz Hrvatske, Italije i Srbije. Mogu reći da je ovogodišnja kvaliteta ginova izuzetno visoka i da ih se može svrstati uz najbolje svjetske ginove.“

Damijanić je dodao kako će pobjednici biti proglašeni na svečanom otvorenju 3. GinIstra festivala koje će se održati u petak, 25. listopada, u Staroj tvornici duhana u Rovinju.

Na ocjenjivanju su sudjelovali Igor Lukić, znanstveni savjetnik na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, Marin Mihaljević Žulj, profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Urošević, profesor prehrambene tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu u Bijeljini, Ticijana Ikica Piutti, nastavnica ugostiteljskog posluživanja u Strukovnoj školi Eugena Kumičića Rovinj, Petar Šegon s Veleučilišta u Rijeci, enologinja Nina Jurinjak Brajko, profesorice Melita Zec Vojinović i Urška Kosić te ANAG ocjenjivači Francesco Bragagna i Mauro Bonutti.

„I ove godine smo kroz ocjenjivanje posvjedočili odličnoj kvaliteti proizvoda i velikom potencijalu.

Također, kvaliteta se mogla vidjeti i u izboru stručne komisije pa tako mogu otkriti da su ocjene bile ujednačene što nam dokazuje da je ocjenjivanje prošlo uspješno te da su rezultati realni s obzirom na ponuđeno“, poručio je Ivan Urošević, profesor prehrambene tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu u Bijeljini i potpredsjednik Saveza proizvođača rakija Srbije.

Podsjetimo, treće izdanje GinIstre – najvećeg međunarodnog festivala posvećenog ginu u Hrvatskoj – održat će se u Rovinju posljednjeg vikenda u listopadu, 25. i 26. 10. 2024. godine. GinIstra će u Rovinj i ove godine dovesti domaće i međunarodne stručnjake koji će održati  brojna zanimljiva predavanja, radionice, panele, ali i masterclassove.

Tako će svi posjetitelji u Staroj tvornici duhana u Rovinju imati priliku razmijeniti znanja i iskustva, a neće nedostajati ni zabave pa su tako u glazbenom dijelu programa najavljeni nastupi Matije Cveka i TBF-a.

Tweet

Posljednje novosti