Helga Možé, predsjednica kluba žena IDS-a

'Ministar Šipić želi svesti žene na strojeve za rađanje'

Piše: Istarski.hr

04.10.2024 - 15:35
Helga Možé
Helga Možé

„Ministar Šipić svojom izjavom o tome da je 'pravo izbora žene da ostane doma' želi doktorice, ekonomistice, znanstvenice svesti samo na strojeve za rađanje djece. Promatrati žene isključivo kao rodilje je uvredljivo za žene, a opasno za Hrvatsku“, poručila je predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé, izražavajući zabrinutost najavom novih mjera natalitetne politike.

Možé smatra da je, umjesto nametanja 'izbora' koji ženama ograničava opcije, potrebno osigurati uvjete u kojima bi žene mogle uskladiti obiteljski i profesionalni život bez pritiska da se povuku s tržišta rada.

 

"Predložene mjere kreću se u krivom smjeru, osobito kada je riječ o promoviranju tradicionalnih uloga žena kao majki i domaćica. Protiv smo ograničavanja žena na kućanstvo i brigu o djeci. Treba raditi na jačanju prava žena na tržištu rada, poticanju ravnopravnog sudjelovanja u javnoj i privatnoj sferi, kao i osiguravanju adekvatne podrške u smislu vrtića, fleksibilnih radnih uvjeta i pravedne roditeljske skrbi za oba roditelja“, istaknula je Možé.

U Klubu žena smatraju da ovaj prijedlog pokazuje da Vlada nije svjesna stvarnih izazova s kojima se žene suočavaju, posebno u kontekstu ekonomske nesigurnosti i nedostatka sustavne podrške obiteljima. Također, lišavati društvo svega onoga što žene mogu dati društvu je pogrešno i nazadno.

Klub žena IDS-a će se i dalje zalagati za mjere koje podržavaju ravnopravnost spolova, potiču ekonomsko osnaživanje žena i nude stvarnu podršku obiteljima, a ne one koje ih vraćaju korak unatrag, poručuje Helga Možé.

Tweet

Posljednje novosti