U Kući Europe u Zagrebu bile i brojne Istranke

Održana Inicijalna konferencija Platforme za poduzetništvo žena

Piše: Istarski.hr

02.10.2024 - 16:57

U Kući Europe u Zagrebu 30. rujna održana je konferencija o pokretanju Platforme za poduzetništvo žena. Konferenciju su inicirale predsjednica Inicijalnog odbora dr. sc. Alida Perkov, njezina zuamjenica prof. dr. sc. Danijela Križman, glavna koordinatorica Platforme prof. dr. sc. Lara Jelenc,  zatim članice Inicijalnog odbora Izabela Vitasović, Sandra Ćakić Kuhar i Jovana Čutul te Ivana Poljak, tajnica Platforme.

Podršku pokretanju ove Platforme dale su brojne institucije. Svojim su se pozdravnim govorom skupu obratili sljedeći uvaženi govornici: Zrinka Ujević, voditeljica Ureda Europske komisije u RH, veleposlanica SAD-a u RH Nathalie Rayes, veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH E. Urs Hammer, izaslanica Predsjednika Vlade RH Monika Udovičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar i Eros Sorić, tajnik Obrtničke komore Istarske županije.  

 

Alida Perkov uputila je zahvalu na podršci u pokretanju Platforme svim institucijama, kao i brojnim nazočnim udrugama poduzetnica pristiglim za tu prigodu iz svih krajeva Hrvatske. Navela je da se samo objedinjavanjem svih udruga može osnažiti politička poruka prema institucijama, ostvariti značajne projekte EU i realizirati poslovne susrete među udrugama.

O stanju i trendovima u poduzetništvu Republike Hrvatske s posebnim osvrtom na poduzetničku aktivnost žena govorila je prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka.

Alida Perkov i Danijela Križman predstavile su viziju, misiju i ciljeve Platforme. Izabela Vitasović, potpredsjednica moderirala  je panel raspravu na kojoj su pozvane govornice svaka iz svoje perspektive istaknule aktivnosti koje bi po njihovom mišljenju trebale biti uključene u Akcijski plan Platforme. Panelistica Višnja Ljubičić  osvrnula se na jedan od projekata povjerenstva za ravnopravnost spolova u suradnji sa lokalnom zajednicom o usklađivanju poslovnog i privatnog života, gdje se tražilo od čelnika lokalne samouprave da imaju puno više senzibiliteta za žene na tržištu rada. Helga Može navela je da se društveni kapital povjerenjem, umrežavanjem, lobiranjem, sudjelovanjem u radu civilnog sektora uklapa u Platformu. Tanja Winter predložila je da jedan od smjernica  Platforme budu i ukazivanja na primjere dobre prakse.

Vesna Bartolović Stančić osvrnula se na specifičnosti kredita namijenjenih poduzetnicama - one će savjesno  podmiriti financijske obveze vezana za zaduženja.

Gordana Nikolić navodi da je poduzetništvo način života, čime se kao dekanica privatnog fakulteta svakodnevno susreće. Martina Stažnik primjećuje da je za žene tipičan multitasking. U panel raspravu su se uključili i ostali sudionici skupa koji su imali svoje prijedloge aktivnosti za Akcijski plan Platforme. Na kraju konferencije sudionici su pozvani da se pridruže Platformi s konkretnim prijedlozima za formiranje radnih tijela poput Glavnog odbora i brojnih radnih skupina.

Tweet

Posljednje novosti