NAJAVILA GRADONAČELNICA

Većem broju Pazinjana plaćat će se režije, vrtić, produženi boravak u školi

Piše: Igor Radić

02.10.2024 - 17:02
U vrtiće na Pazinštini upisan je rekordan broj djece, njih 615 (Snimio: M. Mijošek)
U vrtiće na Pazinštini upisan je rekordan broj djece, njih 615 (Snimio: M. Mijošek)

Grad Pazin od 2009. godine nije mijenjao naknade za novorođene, no sada hoće, i to značajno, najavila je gradonačelnica Suzana Jašić. Potpora za prvo dijete povećava se sa 400 na 600, za drugo s 531 na 800, a za treće i svako sljedeće dijete sa 664 na tisuću eura. Takve naknade primjenjivat će se od 1. siječnja.

„Kontinuirana podrška mladim obiteljima jedan je od naših prioriteta“, kazala je Jašić. Istaknula je i podatak o rekordnom broju djece upisane u vrtiće: 615 mališana, od kojih 304 u Pazinu, a ostali u sedam područnih odjeljenja. Od osam lokalnih uprava, koje dijele ustanovu vrtića, njih sedam proširilo je, ili širi, kapacitete za veći prihvat djece.

 

Jašić je izvijestila i o tome da će od 1. siječnja više Pazinjana moći ostvarivati prava iz socijalnog programa Grada: naknadu za stanovanje, pomoć za boravak djeteta u vrtiću, školski obrok te boravak i obrok u produženom boravku škole. To zahvaljujući povećanju cenzusa, što će se regulirati odlukom koja ovog mjeseca ide na savjetovanje s javnošću.

Jučer je obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Tim je povodom pazinska gradonačelnica naglasila da će dogodine u gradskom proračunu biti osigurano pola milijuna eura za skrb o populaciji treće životne dobi, što čini više od deset posto gradskih poreznih prihoda. Ove godine za tu namjenu rezervirano je 373,4 tisuće eura.

Jedna od najvažnijih novosti je to da će novoizgrađeni Dom za starije osobe Pazin u studenome primiti prve korisnike, rekla je gradonačelnica.

"Grad Pazin drži do svojih starijih sugrađana. Kroz suradnju s Crvenim križem uspostavili smo niz usluga, poput pomoći u kući, poludnevnog boravka, besplatnog prijevoza, te financiranja dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike s nižim prihodima", zaključila je Jašić.

Tweet

Posljednje novosti