Nakon što je na mobitel instalirala aplikaciju

68-godišnja žena htjela zaraditi, pa ostala bez nekoliko tisuća eura

Piše: Istarski.hr

02.10.2024 - 11:27
Ilustracija (foto: Pixabay)
Ilustracija (foto: Pixabay)

Umaška policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama u kojem je 68-godišnja žena oštećena za više tisuća eura.

Naime, žena je u ožujku na internetu pronašla navodnu platformu za trgovanje kriptovalutama gdje je savjetovana da na svoj mobitel instalira određenu aplikaciju kako bi mogla poslovati s kriptovalutama te je u nekoliko navrata uplatila više tisuća eura.

 

Nakon dobivene obavijest da se platforma zatvara i da su njen novac i zarada prebačeni na drugu platformu, uplatila je više stotina eura, no obećanu zaradu od više desetaka tisuća eura nije dobila. Na internetu je pronašla oglas o povratu novca uloženog u kripto valute, a nepoznatoj osobi koja ju je kontaktirala i obećala povrat uloženih sredstava ostavila je broj bankovnog računa, CVV broj i sliku osobne iskaznice.

Nakon što joj je 25. rujna uplaćen iznos od više tisuća eura, isti iznos joj je ubrzo skinut sa računa te je shvatila da je prevarena.

Upozorenje Policijske uprave istarske

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Isto tako nemojte na svoje mobitele instalirati nepoznate aplikacije, već prije toga provjerite recenzije i informacije dostupne o aplikaciji putem otvorenih izvora.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti.

Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na  informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji, poručili su iz PU Istarske.                    

Tweet

Posljednje novosti