Istarski svećenik Miroslav Bulešić proglašen blaženim

0
Euharistijsko slavlje beatifikacije sluge Božjega u pulskoj Areni
Euharistijsko slavlje beatifikacije sluge Božjega u pulskoj Areni

Istarski svećenik i mučenik Miroslav Bulešić 28. rujna proglašen je blaženim na velikom euharistijskom slavlju beatifikacije sluge Božjega u pulskoj Areni, koje je predvodio Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato.

Kardinal Amato je tijekom svečanog čina proglašenja Bulešića blaženim pročitao apostolsko pismo pape Franje, u kojem se kaže da Papa, posavjetovavši se sa Zborom za proglašenje svetih i apostolskom vlašću, dopušta da se časni Sluga Božji Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik, revan pastir, vješt odgojitelj mladih i neustrašivi svjedok prvobitnosti evanđelja, od sada naziva blaženikom te da se njegov blagdan slavi svake godine, 24. kolovoza kada se uzdigao na nebo.

Nakon proglašenja otkrivena je velika slika Miroslava Bulešića, postavljena pokraj oltarnog prostora, a zatim su pred oltar donesene Bulešićeve relikvije te je slijedilo njihovo kađenje.

U pulskoj Areni na euharistijskom slavlju okupili su se svi hrvatski biskupi i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva, a zbog beatifikacije je doputovalo oko 17.000 hodočasnika.

To je iznimno važna poruka za društvo u cjelini koja se ogleda u tome da ne bude više ratova i da među ljudima zavlada veliko poštovanje prema drugačijem mišljenju, poručio je Angelo Amato na primanju kod istarskog župana Valtera Flege i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.

Naglasio je kako je upravo iz tog razloga Miroslav Bulešić dvostruki heroj - svjedok Crkve i vjere te šalje poruku mira društvu neovisno o različitostima među ljudima.

Bulešić se rodio 1920. u Čabrunićima. U kolovozu 1947. u Buzetu je bio službeni pratitelj izaslanika Sv. Stolice Jakoba Ukmara, koji je u župnoj crkvi dijelio sakrament krizme, što su jugokomunisti 23. kolovoza htjeli spriječiti, no nisu uspjeli. Dan poslije u Lanišću su komunisti napali Bulešića i izboli ga nožem, od čega je umro, prenosi HRT.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa