PROMO

Video, Foto Istarskim maslinarima predstavljen profesionalni vučeni tresač maslina

Piše: Nenad Čakić

01.10.2024 - 14:30
Bernard Deklić s maslinama koje je 'ubrao' vučeni tresač maslina (foto: Nenad Čakić)
Bernard Deklić s maslinama koje je 'ubrao' vučeni tresač maslina (foto: Nenad Čakić)

Problem nedostatka radne snage u poljoprivredi najčešće se rješava tehnologijom. I dok je kod berbe grožđe teško nadomjestiti ljudsku ruku, kod berbe maslina postoji niz tehnoloških rješenja, koja se uglavnom zasnivaju na strojnoj trešnji plodova masline.

Jedan od takvih strojeva je profesionalni vučeni tresač maslina talijanskog proizvođača Sicma, kojeg je 1. listopada u masliniku Oio Vivo tvrtke Oleum-Maris u Vodnjanu predstavila Am grupa iz Buzeta, vodeća specijalizirana tvrtka za poljoprivrednu djelatnost u Istarskoj županiji, u suradnji s VinoArtisom iz Višnjana.

Prezentaciji su prisustvovali brojni istarski maslinari, a pored Rubena Flega, vlasnika Am grupe, prisutnima se obradio i Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu. On je podsjetio da Istarska županija stalno prati potrebe istarskih maslinara, te da su još prije 25 godina počeli podizati nasade i dijeliti sadnice te tada mlade maslinare, koji su danas veliki proizvođači, počeli educirati.

„Danas smo došli do toga da je uz pomoć Županije i Ministarstva poljoprivrede istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje na razini EU zaštićeno oznakom izvornosti. Već sedmu godinu smo najbolja maslinarska regija na svijetu i za to su zaslužni naši maslinari jer su pratili trendove, educirali su se i još kao mladi uključili se u maslinarstvo. Sve to ne bi bilo moguće da nije bilo onih koji su tehnički pomagali našim maslinarima, da li kroz fondove EU ili na način da im je bila dostupna oprema, pri čemu moram pohvaliti Am grupu kao najvećeg dobavljača svega što jednom maslinaru treba“, rekao je Ezio Pinzan.

S načinom rada tresača maslina Sicma okupljene maslinare upoznao je Bernard Deklić iz VinoArtisa.             

Sicma tresač ima kišobran koji hvata plodove maslina te sprječava njihovo oštećenje, a samim tim dobiju se i zdraviji plodovi, što je iznimno važan uvjet za dobivanje ekstra djevičanskog ulja. Ovaj tresač s kišobranom osim za berbu maslina, može se koristiti i kod berbe ostalih poljoprivrednih kultura kao što su orah, badem, višnja...

Osim vučenog tresača Sicma u ponudi ima i modele samohodnih profesionalnih tresača. Svi tresači predstavljaju kompletan proizvod za berbu maslina te ostalih sličnih visećih plodova (poput oraha, pistacija, badema i sličnog) odnosno tresač i sakupljač oblika kišobrana.

Am Grupa

Am Grupa posluje već 35 godina, specijalizirana je za poljoprivrednu djelatnost te djeluje u pet osnovnih pravaca koje stalno razvija i povećava: zastupstva, maloprodaja, veleprodaja, servis i hortikultura.

U sektoru maloprodaje, djeluje iz svojih prodajno-izložbenih objekata 'Am Centar' smještenih na najfrekventnijim lokacijama u Buzetu, Vodnjanu i Poreču.

U njima nastoje što kvalitetnije pokriti istarsko tržište s robnim markama čiji su zastupnici, kao i s ostalim proizvodima važnim u poljoprivrednoj djelatnosti - stručnim, servisnim i dostavnim uslugama, a sve u cilju da budu čim bliže svojim vjernim kupcima. Na području specijalizirane maloprodajne djelatnosti vodeći su poljoprivredni centri u Istarskoj županiji i pod sloganom 'Sve za malog i velikog poljoprivrednika' opskrbljuju veliki broj istarskih i primorsko-goranskih proizvođača voća, povrća, vina i maslina, veće komunalne tvrtke kao i javne ustanove te hotelijersko-turističke grupacije u RH, odnosno tvrtke koje su prepoznale tradiciju proizvoda koje Am Centri zastupaju uz pristupačne cijene, mogućnost kreditiranja te stručnost osoblja.

Veleprodaja tvrtke djeluje iz izdvojenog pogona ili objekta 'Skladište veleprodaje' na površini 2.500 m2 smještenog u poslovnoj zoni Mažinjica nadomak Buzeta, s robnim grupacijama proizvođača koje zastupaju pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske.

Tweet

Posljednje novosti