DAN OPĆINE I VISOKI GOST

Foto Zoran Milanović: 'Fasciniran sam kako Vižinada raste. Od Istre mnogi u Hrvatskoj mogu samo učiti'

Piše: Igor Radić

01.10.2024 - 08:00
Marko Ferenac i Zoran Milanović (Snimio: M. Mijošek)
Marko Ferenac i Zoran Milanović (Snimio: M. Mijošek)

'Svakom investicijom napredujemo, pa smo tako nedavno svrstani u osmu skupinu razvijenosti, uz bok najbogatijih općina i gradova u Hrvatskoj. S jedne strane to imponira, ali s druge nas ograničava u daljnjem razvoju i mogućnosti povlačenja nužnih europskih sredstava'. Poručio je to načelnik Vižinade Marko Ferenac na sinoćnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana Općine, odnosno blagdana njenog zaštitnika Sv. Jeronima. Svečanost je prisustvom uveličao predsjednik Republike Zoran Milanović.

 

Ferenac je apelirao na Vladu RH da izmijeni način dodjele sredstava i omogući svima jednake šane za razvoj. Jer, kako je kazao, projekte temelje upravo na povlačenju sredstava iz fondova. „Bez tog novca ne bismo imali novi dječji vrtić, kanalizacijske sustave, centar za posjetitelje, vatrogasni dom, besplatan javni Internet, ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu i drugo“, dodao je načelnik.

I kreativni centar Sonda, u kojoj je održana sjednica, izgrađena je, čulo se, sredstvima strukturnih fondova.

Marko Ferenac uputio je apel Vladi RH

Ferenac je u inventuri projekata spomenuo aktualnu rekonstrukciju nogometnog igrališta Fabrika. Započet će se s dogradnjom dječjeg vrtića za novu jasličku skupinu te sanacijom županijske ceste Vižinada-Kaštelir. Najavio je i obnovu trga u Vižinadi, i to isključivo općinskim novcem. Izgrađena su dječja igrališta i pročistač otpadnih voda u naselju Filipi.

„Nastavljamo stvarati mjesto po mjeri svakog od nas; mjesto u koje se ljudi vraćaju i ne odlaze“, zaključio je Ferenac. Njegov govor popratio je video uradak sa svim općinskim projektima, koji završava kolektivnim nazdravljanjem iz vinograda.

Zoran Milanović: Nađite utjehu u tome da ste probili prag razvijenosti (Snimio: M. Mijošek)

I predsjednik Milanović ostao je, kako reče, fasciniran promjenama od njegovog posljednjeg dolaska u Vižinadu prije pet godina, i to u brojnosti kuća, uređenosti prostora.

„To naprosto izgleda izvanredno i tome treba odati priznanje. Nađite neku utjehu u tome da ste probili prag razvijenosti. Jer, to su pravila Europske unije: ona funkcionira tako da se odnosi snaga između najvećih i onih manjih nastoje zadržati. U prirodi jačih je da žele kontrolirati slabije. U tome se treba izboriti za svoj položaj i svoj novac“, rekao je predsjednik Milanović.

Milanović, koji je u posljednje vrijeme vrlo često u Istri, ponovno je istaknuo da je to po mnogočemu najrazvijenija regija. "Istra je vrlo uspješna, od Istre bi mnogi u Hrvatskoj, u menadžerskom smislu, mogli učiti ukoliko žele", dodao je predsjednik.

Predsjednik Općinskog vijeća Vižinade Oliver Arman (Snimio: M. Mijošek)

Njemu se predsjednik Vijeća Vižinade Oliver Arman zahvalio na angažmanu oko inicijative da se Istrijanima osigura besplatan prolaz Tunelom Učka.

„Po prirodi nisam skroman pa ću tražiti još. Svakom Istrijanu, pogotovo onima koji se bave poljoprivredom, obitelj je broj jedan, a zemlja i nekretnine broj dva. Znam da ste pročitali moje želje između redaka“, kazao je Arman. Po svemu sudeći, aludirao je na to da bi se porez na nekretnine, nakon onih stambenih, u budućnosti mogao proširiti i na zemljište u funkciji agrara.

Boris Miletić (Snimio: M. Mijošek)

Istarski župan Boris Miletić podcrtao je, pak, tri ključna zajednička projekta s Općinom: spomenutu županijsku cestu, školu, te dio koji se odnosi na dom zdravlja. „Tu možemo napraviti iskorak u kvaliteti života građana Vižinade“, kazao je Miletić.

Saborska zastupnica Sanja Radolović (Snimio: M. Mijošek) 

Saborska zastupnica Sanja Radolović primijetila je da bi, dok sluša o ostvarenim projektima Vižinade, prije pomislila da se radi o kakvom gradu negoli o maloj općini. „Jedna ste od istarskih općina koje je povukla najviše bespovratnih sredstava, a imate mali broj zaposlenih“, prisnažila je Radolović.

Baletnom točkom oduševila je 9-godišnja Nicole Kovačević (Snimio: M. Mijošek)

Popratni program protekao je u režiji domaćih snaga: himnu je otpjevala Maria Baldini uz pratnju Marijana Šugara, baletnu točku izvela je devetogodišnja Nicole Kovačević, a nastupio je i pjevački zbor mjesne OŠ Jože Šurana u pratnji učiteljice Tine Pajdaš.

Tweet

Posljednje novosti