SDP-HNS Buzeta: Prostorni plan je kočnica razvoja grada

27.09.2013 - 10:43
Medijska konferencija koalicije SDP-HNS Buzeta
Medijska konferencija koalicije SDP-HNS Buzeta

"Nekoliko zadnjih godina poljoprivrednici Buzeštine trpe značajne štete na svojim poljoprivrednim površinama zbog povećanog broja divljači. Divlje svinje i srne čine ogromnu štetu na poljoprivrednim usjevima, vinogradima, maslinicima čime su poljoprivrednici dovedeni u tešku financijsku situaciju", rečeno je  25. rujna na medijskoj konferenciji koalicije SDP-HNS Buzeta.

Naime, kako navode, u svibnju ove godine pokrenuli su Peticiju kojom se traži veći odstrel divljači na području Buzeštine, a na tribini koju je organizirao Forum žena SDP-a, zamjenici ministra poljoprivrede Snježani Španjol predana je Peticija sa oko 250 potpisa. Ministarstvo poljoprivrede promijenilo je pravilnik, te umjesto dosadašnjih 30 omogućilo 50% veći odstrel izdavanjem dodatnih markica i povećalo je odstrelnu kvotu za divlju svinju s 30 na 60 grla, za srnu običnu s 58 na 78 grla, te za jelena običnog s 3 na 5 grla.

"I dalje smo u kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede, te će se u suradnji sa lovačkim društvima ustrajati u borbi za smanjenjem broja divljači. Tražiti ćemo da se u narednom razdoblju dopusti noćni lov na divlje svinje uz uporabu optičkih ciljnika i svjetla unutar 200 metara od naselja, po uzoru na Sloveniju", poručili su iz koalicije SDP-HNS uz molbu poljoprivrednicima da i dalje prijavljuju svaku nastalu štetu lovačkim društvima, ako ne zbog odštete, onda zbog statistike prema kojoj će Ministarstvo poljoprivrede imati podatke o realnom broju divljači te sukladno tome donositi mjere za povećanje odstrelne kvote.

Internet u svaki dom na Buzeštini

Paralelno sa peticijom za odstrel divljači, koalicija je pokrenula peticiju za širokopojasni Internet na području MO koje nemaju mogućnost priključenja. "Pomak je već vidljiv stanovnicima MO Krušvari koji od nedavno imaju mogućost priključenja na ADSL. Radimo i dalje te ćemo nastojati da Internet dođe u svaki dom na Buzeštini", poručili su iz koalicije.

Koalicija SDP-HNS će na 5. Sjednici Gradskog vijeća dati prijedlog o donošenju odluke o izmjeni prostornog plana Grada Buzeta. "Aktualni prostorni plan je najstariji prostorni plan u Istarskoj županiji, a gradska vlast punih 8 godina ne odgovara na brojne zahtjeve dvjestotinjak građana koji su predali zahtjev za njegovu izmjenu", smatraju u buzetskoj koaliciji SPD-HNS.

Ističu kako prostorni plan predstavlja kočnicu razvoja grada Buzeta te zato navedeno donošenje odluke smatraju prioritetnom. U gospodarskim zonama proizvodno-poslovne namjene nema potrebne infrastrukture koja bi zadovoljila potrebe potencijalnih investitora pa se tako već duži niz godina u Buzetu nije dogodila veća investicija, mišljenja su.

Kako bi gospodarska zona zaživjela prijeko je potrebno omogućiti nesmetani prolaz kamionima na dionici Buzet-Kopar. Zabranom teretnog cestovnog prometa preko prijelaza Sočerga-Požane koja je nastupila 1.3.2008. godine to se onemogućuje smatraju u koaliciji SDP-HNS te poručuju kako od gradskih vlasti traže da se taj problem ponovno aktualizira i da se pokrenu aktivnosti ka rješenju problema. "Mi ćemo učiniti sve da im u tome pomognemo i da konačno prekinemo prometnu izolaciju buzetskog gospodarstva", naglasili su.

"Na jednoj od slijedećih sjednici Gradskog vijeća predložiti ćemo da se u proračunu za 2014. osiguraju sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju parkirališta ispod Starog grada Buzeta, proširenje ceste Minjera (D44)-Sovinjak, Mažinjica-Žonti-D44 i zaobilaznica Marčenegle. Time ćemo stvoriti preduvjet da spomenute projekte kandidiramo na fondove EU", navode iz koalicije SPD-HNS

Nezakonito isplaćene plaće

"O problematici nezakonito isplaćenih plaća od 2010. godine u Gradu u više smo navrata ukazivali kroz press konferencije, te pozivali na rješavanje tog problema", poručuju iz koalicije i dodaju kako je to pitanje i dalje aktualno, iako je na 4. sjednici Gradskog Vijeća Grada Buzeta predložen i donesen novi paket odluka kojim se plaće u Gradu usklađuju prema nalazu Upravne inspekcije i postojećom zakonodavnom regulativom.

"I prilikom donošenja novih odluka uočeno je i ukazano na niz proceduralnih propusta i nezakonitosti pa smo se takvim odlukama žustro usprotivili", kazali su na medijskoj konferenciji  i napomenuli kako će ustrajati na tome da se zakoni i procedure poštuju kako se navedeni propusti više ne bi događali. (D.T.)

Tweet

Posljednje novosti