s konferencije 'zeleno, plavo, održivo'

Kirac: Pomoći ćemo Medulincima da naprave punionice za električna vozila za sebe i svoje turiste

Piše: Ivor Balen

25.09.2024 - 21:02
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Općina Medulin je u tijeku sa suvremenim zelenim trendovima i provodi brojne mjere i projekte s ciljem smanjenja ekološkog otiska. 

O tom je na konferenciji Istarskog.hr "Zeleno, plavo, održivo", što je u utorak održana u hotelu Park Plaza Belvedere, govorio načelnik Ivan Kirac. 

 

Medulin naime ima idealnu klimu i veliki broj sunčanih dana, što je sjajno za turizam, po čemu je ova općina nadaleko poznata, ali i za razvoj zelene energije.

- Općina Medulin je 2022. godine donijela akcijski plan vezan za ekologiju, u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša. Povučeno je 80 posto sredstava za izradu tog plana. Imamo izuzetno dobru suradnju sa Fondom, ali došli smo do sljedećeg zaključka. Ako mi povlačimo sredstva od fondova, hajmo i našim građanima omogućiti da povuku bespovratna sredstva od nas. Tako je upravo jučer objavljen javni poziv za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, gdje se kroz pet mjera sufinancira do 50 posto ili 500 eura sredstava za projektnu dokumentaciju, a do 50 posto ili 2.500 eura za nabavku i ugradnju dilazica topline i solarnih elektrana, kaže Kirac, dodavši da Medulin sufinancira i punionice za električna vozila. 

- Turistička smo destinacija, a sve veći broj naših gostiju koristi električna vozila. Općina svakako ulaže u punionice, a na ovaj način pokušavamo pomoći mještanima koji imaju apartmane i kuće za odmor da naprave punionice za sebe i svoje turiste, kaže Kirac.   

Kao najveći eko projekt koji je završen istaknuo je izgradnju sedam fotonaponskih elektrana, jačine 123 kilovata, koje su postavljene na zgradama u vlasništvu Općine. 

- Na taj način smanjujemo trošak za plaćanje režijskih troškova za struju, kao što su oni za javnu rasvjetu i ostalo, napomenuo je Kirac.  

Sljedeći projekt koji je proveden u polju ekologije je zamjena svih rasvjetnih tijela.

- Preko 1.600 starih zamijenili smo novima s LED tehnologijom i tako smanjili potrošnju energije, zračenje CO2 i svjetlosno onečišćenje, s obzirom da rasvjeta više nije raspršena, nego usmjerena, kaže Kirac.

Na koncu, u tijeku je i više projekata izgradnje biciklističkih staza za mještane i turiste. 

- Izgrađena je staza prema Premanturi do Šćuze, a sada gradimo stazu u Banjolama. Kreće i projekt biciklističke staze prema Puli. Kasnije kroz ITU mehanizam želimo spojiti Banjole s Pulom trasom od 5 kilometara. Cjelokupna staza bit će duga 14,5 kilometara, kaže Kirac i zaključuje:

- Turisti danas sve češće dovoze bicikle na automobilu, ovdje imamo centre za rentanje bicikala, a iznajmljuju ih i hotelijeri. Ulazak na Kamenjak biciklom je besplatan... Dakle, to je budućnost, a preduvet svega je izgradnja biciklističke infrastrukture.

          

Tweet

Posljednje novosti