boris miletić za današnji svečani dan:

Foto 'Svjedočimo najvećim investicijama u povijesti Istarske županije'

Piše: Ivor Balen

25.09.2024 - 12:26
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

U Spomen domu u Pazinu održana je svečana sjednica Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja 25. rujna - Dana Istarske županije.

Među uzvanicima je i predsjednik Zoran Milanović, a okupljenima se obratio župan Boris Miletić, koji se uvodno osvrnuo na značaj današnjeg dana.

"Dvadeset i peti rujan proglasili smo danom Istarske županije. Prije točno 81 godinu, ovdje u Pazinu, Istarski sabor donio je povijesne odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom. One su najznačajnije i najdalekosežnije odluke koje je potpuno samostalno istarski narod donio u jeku Drugoga svjetskog rata u prošlom stoljeću. Opredjeljenje za slobodu, socijalnu pravdu i mir, uz snažno sudjelovanje građana Istre u antifašističkom pokretu, omogućilo nam je da danas obilježavamo naš Dan", rekao je župan, dodajući kako je mjesec rujan značajan i zbog otvaranja prve cijevi Tunela Učka 27. rujna 1981., kao i druge cijevi koja je nedavno puštena u promet, 13. rujna.

 

Prije županovog obraćanja prikazan je i prigodan desetominutni video s najznačajnijim županijskim projektima, a za što je župan ustvrdio da zorno dočarava što je sve realizirano u protekle tri godine.

"Otvoreno ću reći da svjedočimo najvećem investicijskom ciklusu Istarske županije od njezinog osnutka, na svim područjima i diljem naše županije", istaknuo je župan i nastavio:

"Ono na što se danas želim osvrnuti je nešto drugo, ne manje važno od sagrađenih ili adaptiranih kvadratnih metara, nabavljene opreme ili realiziranih programa - a to su naše vrijednosti, naš identitet. Život u Istri pruža niz blagodati, a Istra je sama po sebi posebna zbog mnogočega i običavamo joj, s pravom, tepati da je mala boutique regija. I baš iz tog razloga, moramo činiti sve da ona takvom i ostane - da očuva sve svoje čari, svoje običaje - naše uzance. Da se ne izgubi istarska besida, naši dijalekti. I zato je rujan po još nečemu poseban - početkom nove predškolske, odnosno školske godine, naš projekt Zavičajne nastave bilježi 10 godina implementacije. Posjećujući ovih godina Festivale zavičajnosti imao sam se prilike uvjeriti se da djeca i mladi s pravim guštom uče o svom zavičaju, što ulijeva optimizam", kazao je župan, spomenuvši i demografske pokazatelje u Hrvatskoj, odnosno negativan prirodni prirast. Istarska županija nije iznimka, ali s druge strane, uz Grad Zagreb, bilježi najveći pozitivan migracijski saldo. Ukupno gledano Istarska županija je lani imala 3.571 stanovnika više u odnosu na godinu ranije, što potvrđuje da je poželjno mjesto za život i poslovanje.

"Ljubav prema Istri trebala bi biti iznad svega. Ona je naša oaza i taj naš način života moramo čuvati kao kap vode na dlanu, što je naša dužnost i naša odgovornost, u ime slavne prošlosti i neizvjesne budućnosti, koju stvaramo danas. Imali smo sparno ljeto - nikad toplije i nikad kraće, a sad pak svjedočimo ekstremnim kišama i poplavama diljem Europe. Sve je to upozorenje čovječanstvu. I zato govoriti o zelenim politikama, stvarati pretpostavke za održivi razvoj i energetsku samodostatnost, nisu floskule nas političara, već naša zadaća - nužnost radi nas i još više radi naše djece i naših unuka. Pitajmo se što smo dobili u nasljeđe, razmislimo za što su se borili i ginuli borci i borkinje u NOB-u, naši branitelji u Domovinskom ratu? Ne smijemo zaboraviti da je sve što imamo skupo plaćeno", naglasio je Miletić, dodajući kako su Istri uzori uvijek bile najrazvijenije europske regije jer "smo znali da želimo i da možemo stajati uz bok najboljima".

"Daleko smo dogurali u mnogočemu, ali nastavljamo i dalje. Svakim danom u svakom pogledu moramo sve više i više napredovati. U ovom dijelu godine započinje planiranje Proračuna Istarske županije za 2025. godinu, a moja vizija našeg najvažnijeg financijskog dokumenta bit će na tragu dosadašnjih, ali letvica će i ovoga puta biti dodatno povišena. Prioriteti nastavljaju i dalje biti obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb. Ova tri područja ostaju okosnica svega što radimo. Jedina smo županija koja se sveobuhvatno ulovila u koštac s alarmantnim nedostatkom radne snage u zdravstvu i socijalnoj skrbi, a prvi rezultati se polako naziru. I nećemo na tome stati. Još snažnije ćemo raditi na zadržavanju postojećih kadrova, kao i na privlačenju novih. Predstoje nam i konkretne mjere za školstvo jer i u tom području nedostaje stručan kadar. Nastavljamo i s brigom o našoj generaciji treće životne dobi, koja zaslužuju dostojanstvenu starost". poručio je župan.

"Nastavljamo pratiti promjene i zbivanja koja nas okružuju, osluškivati potrebe naših građana, biti konkretnom podrškom svakom istarskom gradu i općini jer posebno vesele oni projekti koji nadilaze politiku i stranački predznak. A vidjeli smo da ih je itekako bilo. To je ono što čini razliku i na kaju, rezultati i konkretne brojke najbolje su mjerilo uspjeha", ustvrdio je župan Miletić, zaključivši kako su u protekle tri godine kontinuirano povećavane proračunska izdvajanja za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, za javne potrebe u kulturi, za program ravnomjernog razvitka, za sport, za programe koje provode udruge naših nacionalnih manjina, za potpore ICT-u, za pomoćnike u nastavi, za županijske lučke uprave, za Županijsku upravu za ceste Istarske županije i tako dalje.

Tweet

Posljednje novosti