konferencija istarskog.hr 'zeleno, plavo, održivo'

Foto Koja je veza između direktora Mercedesa i hrvatske birokracije? 'Ako želimo ekologiju, to moramo platiti'

Piše: Ivor Balen

24.09.2024 - 19:15
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Ako želimo ekonomiju koja je ekološki i financijski održiva, glavni uvjet je da javni sektor pusti privatnom da diše, ali i da ga financijski podupire. 

To je jedan od glavnih zaključaka s konferencije Istarskog.hr "Zeleno, plavo, održivo", što je danas održana u hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu. 

Ako netko nije shvatio točno što se želi reći ovim zaključkom, poslužiti može primjer kojeg je ispričao Valter Flego u vrijeme kada je bio zastupnik u Europskom parlamentu.

 

"Kao Odbor za gospodarstvo imali smo sastanak sa predstavnicima europske autoindustrije, kojima smo predstavljali nove eko norme. Tada mi je predsjednik uprave Mercedesa rekao da se mi možemo igrati ekologije, a oni idu proizvoditi novi Smart u Kinu", rekao je Flego i poentirao:

"Ekološke mjere treba alimentirati potporom privatnom sektoru, industriji, da bismo bili konkurentni na svjetskom tržištu. Glavna tema u predstojećem razdoblju bit će kako zadržati europske tvrtke u Europi."

Nešto slično rekao je župan Boris Miletić govoreći o hrvatskoj birokraciji, koja ubija svaki ozbiljni projekt u pojam.

"Ako želimo ekologiju, to moramo financijski alimentirati", rekao je Miletić, koristeći istu riječ kao i Flego, koja u prijevodu znači - uzdržavati. 

Ivan Herak, član uprave ACI-ja, rekao je da će "politika morati popustiti u korist kapitala i rada", a Danijel Benčić, predsjednik Uprave tvrtke Rudan iz Žminja:

"Mi imamo najkompliciraniju administraciju. Svi koji se bave obnovljivim izvorima su u problemu."

Dakle, sve je jasno. Ako u Hrvatskoj i Europi želimo i održivost i razvoj istovremeno - morat ćemo to znatno financirati.  

Konferenciju su otvorili glavni urednik Istarskog Milan Pavlović, koji je bio i njezin moderator, i Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin, koja je bila domaćin.

Medulin to nije slučajno jer se u ovoj općini intenzivno radi na održivosti i ekološkim rješenjima. Kirac je tako, između ostalog, spomenuo sedam fotonaponskih elektrana na zgradama u vlasništvu Općine, zamjenu svih rasvjetnih tijela u moderne LED varijante i gradnju čak 14,5 kilometara biciklističkih staza.

Jedan od zanimljivih gostiju bio je i slovenski novinar i publicist Boštjan Videmšek, koji je govorio o primjeru grškog otoka Tilos, koji je postao samoodrživ. Videmšek je uputio i najveće upozorenje koje se moglo čuti:

"Za 5 do 10 godina živjet ćemo u bitno drugačijem svijetu."

U konferenciji je sudjelovao i direktor tvrtke BeeHiveSG Petar Janičić, koji je opisivao njihove izuzetno napredne sustave grijanja, koji su jeftiniji i energetski znatno učinkovitiji.

U panelima su sudjelovali i predsjednik Uprave Mon Perina Massimo Piutti, direktor Tehničkog sektora Valamara Flavio Gregorović, pomorski agent i kapetan Andrija Šimić, tehnički direktor Istarskog vodovoda Sean Cotić, direktor tvrtke ELPUT Marino Drandić i Jelena Nekić iz Grada Umaga.  

Tweet

Posljednje novosti