konačno su poznati novi porezi

Pogledajte na primjeru Pule koliko su iznajmljivači apartmana plaćali do sada, a koliko će ubuduće

Piše: Ivor Balen

24.09.2024 - 10:19
Ilustracija (foto: Saša Miljević/Pixsell)
Ilustracija (foto: Saša Miljević/Pixsell)

Konačno su poznati detalji novih poreza, od kojih su mnogi usmjereni na veće oporezivanje iznajmljivača u turizmu, takozvanih kratkoročnih iznajmljivača. 

Na njih se naime odnose dvije nove odluke o kojima je danas govorio ministar financija Marko Primorac - potpuno novi porez na nekretnine i povećani paušali po krevetu.

Što se tiče poreza na nekretnine - on se može odrediti u rasponu od 0,6 do 8 eura po kvadratu godišnje. Koliko će biti - određuju gradovi i općine. Paušali po krevetu se pak povećavaju na način da raspon unutar kojeg se mora odrediti točan iznos više nije između 20 i 200 eura, nego između 150 i 300. Oni koji određuju koliko će biti su opet jedinice lokalne samouprave.

 

Taj raspon odnosi se na najrazvijenija područja, u koja svakako spada Istra. Postoje i manji rasponi za turistički slabije razvijena područja. 

S obzirom na ove nove brojke, nastojali smo izračunati koliko će veće troškove imati iznajmljivači u Puli. Ovdje je naime izvjesno da će porez na nekretnine ići na maksimalnih 8 eura, s obzirom da je gradonačelnik Filip Zoričić već najavio da će odrediti 10 eura (u neslužbenim najavama taj iznos se spominjao kao gornja granica, a na koncu se Vlada ipak odlučila za 8). 

Drugo pitanje je koliko će iznositi paušal po ležaju. Do sada je u Puli to bilo 100 eura, a sada će morati biti minimalno 150. S obzirom da je Zoričićeva uprava već ranije htjela podigunuti paušal na (tada maksimalnih) 200 eura, nije isključeno da će sada željeti doći barem do tog iznosa. 

Dakle, iznajmljivač u Puli koji ima apartman od 50 kvadrata i 4 ležaja do sada je plaćao 400 eura godišnje, a sada će, po ovoj verziji razvoja događaja, plaćati 800 eura paušala plus 400 eura poreza na nekretnine (8 puta 50). Ukupno 1.200 eura godišnje ili ravno tri puta više nego do sada. 

Iznajmljivač koji ima apartman od 100 kvadrata i 6 ležaja do sada je plaćao 600 eura godišnje, a sada će 1.200 eura paušala i 800 eura poreza, dakle ukupno 2.000.  

S obzirom da je u mnogim drugim istarskim gradovima i općinama trenutačno paušal po krevetu i manji od 100 eura, tamo bi skok u troškovima mogao biti i veći.

Tweet

Posljednje novosti