NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA ROVINJA

Foto Ususret 100 godišnjici osnivanja Tvornica likera otvorila jedinstveni izložbeno-prodajni centar

Piše: Aldo Pokrajac

22.09.2024 - 16:02

Rovinjska tvornica likera Darna otvorila je Kuću rovinjskog pelinkovca, jedinstveni izložbeno-prodajni prostor u Ulici Carducci, preko puta dosadašnje prodavaonice. U prostoru nekadašnje destilerije, koja je desetljeća van proizvodnje, prema projektu poznatog rovinjskog arhitekta Aleksandra Parisa i dizajnu svjetski poznatog Studija Tumpić/Prenc te uz stručnu pomoć etnologinje Tamare Nikolić Đerić nastao je prostor koji na moderni način priča priču o tvornici koja baštini stogodišnju tradiciju i niz proizvoda. Time je Rovinj dobio novu atrakciju u prostoru koji je i bio predodređen za ovakvu djelatnost.

Posjetitelji i kupci mogu tako na jednom mjestu vidjeti sačuvanu opremu koja se koristila u tvornici. Tu je, nadalje, originalna knjiga recepata pisanih rukom. Knjigu su potpisali Josip Ružić, poslovođa, Domenico Sciolis, tehnički direktor i Poludrugovac, direktor. Zanimljiva je i zbirka etiketa za boce likera, koja pokazuje kako se s vremenom mijenjao proizvodni program. Pomalo egzotično djeluje etiketa za primjerice Elixir China, potom Sport Caffe, Refosco, Vanilia, Marascino i druge likere koji su se proizvodili u pojedinim vremenskim razdobljima.

Od Giorgija Benussija do Katerine Latinović

Stara tvornica, protokom vremena stisnuta između pošte i autobusne stanice, započela je s radom 1925. godine kao Premiata Fabbrica di liquori Giorgio Benussi. Bila je to jedna od sedam destilerija i tvornica žestokih pića koje su za vrijeme Austrougarske i Italije djelovale u Rovinju. Ipak, ova potekla iz obitelji Benussi je imala tu sreću da je preživjela povijesne mijene i do danas sačuvala tajne proizvodnje likera koja su dobivale brojna svjetska priznanja.

Nakon poslijeratne nacionalizacija tvornica je 1948. godine potpala pod Opću poljoprivrednu zadrugu Rovinj. Nizom integracija 1972. je ušla u sastav Hotelijerko-trgovačko-proizvodnog poduzeća Jadran. Prilikom privatizacije, kada je ovaj veliki poslovni konglomerat počeo razdvajati po pojedinim djelatnostima, tvornicu je uzela u najam tadašnja direktorica Katerina Latinović, magistrica enologije. Tako je nastala tvornica Darna koja je u stalnom usponu na našem i inozemnom tržištu.

„Svih ovih godina kao jedina preostala tradicionalna istarska tvornica žestokih pića, gorkih, unikatnih i krem likera svoju proizvodnju temeljimo na originalnim i izvornim recepturama, sirovinama i prirodnim pripravcima za proizvodnju finalnih proizvoda. Uspjeli smo sačuvati staru tehnologiju dobivanja visokovrijednih prirodnih žestokih napitaka. S ponosom o tome govorimo, ljubomorno čuvamo i poštujemo originalnost receptura. Za spravljanje proizvoda koriste se svježi i prirodni sastojci. Gorki likeri sadrže macerate i prirodne boje dobivene karamelizacijom šećera u specijalnim bakrenim kotlićima. Da bi se postigla vrhunska kvaliteta, gorki likeri sazrijevaju u hrastovim bačvama koje im daju poseban miris i aromu“, kaže Latinović.

Izvoz u 12 država SAD-a

Kad je riječ o Pelinkovcu, poznatom kao „rovinjski pelinkovac“, proizvodi se prema tradicionalnoj recepturi iz 1925. godine. Macerirani pelin se miješa s brojnim dodatnim aromatičnim biljem. Uz Pelinkovac najpoznatiji Darnini biljni likeri su Amaro i Orahovac. Darna proizvodi i jedinstveni Ovo liker za čiju se proizvodnju koriste žumanjci organski proizvedenih jaja na jednoj farmi u Žminju. Nadalje tu je Čokoladni liker, proizveden od kakaovca i Coffe s primjesama kave.

Od voćnih likera tu su Baccio d'Amore, liker od malina, Kruškovac, liker od kruške, Menta, liker od metvice te Bazga, liker od cvjetova bazge. Po vlastitoj recepturi Darna proizvodi i Teranino, liker od crnoga vina. Paletu upotpunjuju jaka alkoholna piše Darna domaći i Punch, koji najbolje paše uz topli čaj.

Proizvodi Darne se mogu naći u specijaliziranim trgovinama i trgovačkim centrima. Male bočice likera i luksuzna pakovanja pelinkovca i drugih likera su originalni suvenir iz Rovinja. Tradicionalno se izvoze u Italiju i Njemačku, a od 2014. godine stalno raste izvoz u SAD, gdje sin vlasnice, Darko Latinović uspješno plasira Darnina pića u 12 saveznih država. Darnina pića se poslužuju u svim renomiranim kafićima i restoranima, a posebno su pogodna za spravljanje koktela.

Tweet

Posljednje novosti