tradicionalni mimohod u puli

Foto U 20 godina u Istri ubijene 23 žene. U spomen žrtvama u zrak pušteni crni baloni

Piše: Istarski.hr

20.09.2024 - 13:36
Foto: PU istarska
Foto: PU istarska

Tradicionalnim mimohodom u organizaciji Sigurne kuće Istra i Udruge žena, u Puli je danas obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad žena.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada su na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, ubijene Gordana Oraškić, njena odvjetnica Hajra Prohić i sutkinja Ljiljana Hvalec, a teško je ozlijeđena djelatnica suda Stanka Cvetković.

Uz brojne građane, učenike i članove udruga, u mimohodu su sudjelovali i zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin sa suradnicima i gradonačelnik Pule Filip Zoričić te su zajedno s okupljenim građanima svi zajedno poslali poruku: ''Niti jedna ubijena žena više, niti jedna živa žena manje!''

Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama i poslati poruku o nultoj toleranciji na sve oblike nasilja nad ženama. Organizatori su pozvali sve žene koje trpe nasilje, kao i one koji imaju saznanja o nasilju da ga prijave policiji jer za nasilje jednostavno nema opravdanja.

U posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 400 žena. Zabrinjavajuća je to brojka, koja Hrvatsku svrstava na treće mjesto po broju ubijenih žena u Europskoj uniji. U Istri su u posljednjih dvadeset godina ubijene 23 žene, a većinu njih usmrtili su njihovi bračni ili izvanbračni partneri. Ove godine na području Istre bliske osoba ubila je jednu ženu.
 

Što se tiče kaznenih djela s elementima nasilja, koja su počinjena na štetu žena, u prvih osam mjeseci ove godine na području PU istarske evidentirana su ukupno 373 takva kaznena djela, što je 3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su evidentirana 362 kaznena djela s elementima nasilja nad ženama. U tom broju su i kaznena djela iz čl. 179.a Kaznenog zakona (nasilje u obitelji). U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 81 kazneno djelo nasilja u obitelji, dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 104 takvih kaznenih djela, što je smanjenje za 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također je zabilježen jedan slučaj teškog ubojstva ženske osobe u pokušaju kao novog kaznenog djela koji je od ove godine definiran u Kaznenom zakonu.

Nakon mimohoda koji se odvijao od Forumu do Trga Portarata, izveden je prigodni program koji je završio puštanjem u zrak crnih balona kao simbola žena žrtava obiteljskog nasilja u Hrvatskoj.

Tweet

Posljednje novosti