Sretno onima koji dolaze

Jedan istarski gradonačelnik citirao Churchilla pa poručio da kormilo prepušta drugima

Piše: Igor Radić

21.09.2024 - 14:02
Ilustracija (Snimio: Milivoj Mijošek)
Ilustracija (Snimio: Milivoj Mijošek)

Mediji koji su izvijestili s nedavne svečane sjednice Gradskog vijeća Buzeta propustili su - barem koliko se dalo primijetiti - prenijeti vrlo važan dio iz prigodnog govora gradonačelnika Damira Kajina, koji otkriva njegove daljnje političke ambicije. On je, naime, osam mjeseci prije lokalnih izbora uputio znakovitu poruku glede ulaska u utrku za novi mandat za gradskog kormilara.

„Puno sreće onima koji će preuzeti ovaj grad u svibnju ili lipnju 2025. godine“, kazao je Kajin u jednom trenutku i dodao: „Stoput sam se mislio povući. Nisam to učinio, jer bi se zaustavile investicije o kojima sam govorio, a možda bih u pitanje doveo i zaposlenike u Gradu, te krasne ljude, za koje znam koliko rade. Materijalno nisam imao ništa, to znate.. .“

Ni buka motora s, u međuvremenu održane auto-utrke „Buzetski dani“, koja još odzvanja gradom, ne može prekriti eho ovih Kajinovih snažnih riječi sa sjednice, čija je snimka dostupna na YouTubeu.

Kao Isus razapet na križu

Istinabog, stari politički lisac pokušao je stvar ublažiti pustivši štos koji je, kako reče, nedavno podijelio s porečkim i pulskim biskupom Ivanom Štironjom.

„Kad je jedan gvardijan stalno govorio: 'Da znate kako je meni teško, osjećam se kao razapet Isus na križu…' Nakon nekog vremena, dozlogrdilo je to jednom fratru, pa mu je ovaj rekao: 'Siđi dole s tog križa, pa ćemo ti onda povjerovati…'“, ispričao je Kajin.

 

Prvi čovjek Buzeta je - kao da je svečani trenutak zamijenio oproštajkom - napomenuo i to da se sve vrijeme bezrezervno davao, trudio da nešto ostavi gradu...

„Znam da će cijeli idući mandat, de facto, biti obilježen s onime što se radilo ove protekle tri i pol godine. Ali, sve će ovisiti o novcu“, naglasio je.

Višekratno je istaknuo značajna, mahom državna sredstva koje je Buzet povukao u njegovu mandatu, primjerice za izgradnju gradske zaobilaznice ili rekonstrukciju Riječke ulice u centru grada, investicija koje je Ministarstvo prometa pokrilo u cijelosti, odnosno sa 75 posto.

Damir Kajin (Snimio: M. Mijošek)

Govor je potrajao ravnih pola sata.

„Znam da sam možda bio malo dug. Churchill je jednom rekao da govor mora biti poput ženske suknje: dovoljan da prekrije temu, no istodobno dovoljno kratak da bude zanimljiv“, zaključio je Kajin.

Prije svega četiri mjeseca, u razgovoru za naš portal, na izravno pitanje kolege Bojana Žižovića misli li se opet kandidirati za gradonačelnika, odgovorio je ovako: „Ovdje moraš biti svaki dan prije sedam ujutro i ne pita te se želiš li raditi subotama i nedjeljama. Dolazi možda vrijeme kad ću se morati početi brinuti i o zdravlju. U tri godine nisam bio ni na jednom liječničkom pregledu, što znam da nije dobro. Iskreno, možda bih i volio odraditi još jedan mandat na čelu Grada, ali sve češće razmišljam i da se više ne kandidiram“.

Podsjetimo, Kajin - jedan od utemeljitelja IDS-a, kasnije njegova najpopularnija figura, a potom i vrlo oštar kritičar, rekorder po minutaži za saborskom govornicom - politički se rehabilitirao pobjedom na lokalnim izborima 2021. godine. Učinio je to kao nezavisni kandidat uz podršku SDP-a, pobijedivši u drugom krugu nezavisnog Deana Prodana.

Tada je, nakon ustoličenja, poručio da ga takav rezultat nipošto nije iznenadio.

Tweet

Posljednje novosti