veselo u saboru

Paus napao Butkovića zbog tunela Učka, a Butković kaže da se tunel - ionako ne naplaćuje

18.09.2024 - 12:54
Dalibor Paus (foto: Milivoj Mijošek)
Dalibor Paus (foto: Milivoj Mijošek)

"Kada ćete ukinuti tunelarinu kroz Učku?", postavio je pitanje čelnik IDS-a Dalibor Paus danas u Saboru, na koje Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković,  nije odgovorio. Iz IDS-a kažu da se Butković  "služio jeftinim politikantstvom, a poručio je i kako se Tunel Učka ne naplaćuje".

 

"Nije istina da nema tunelarine kroz Učku i nije istina kako je dio zatvorenog sustava, već je na njegovom kraju jer s druge strane Učke, prema Rijeci, nema autoputa. Sam Tunel Učka plaća se 4,60 eura za jedan prolazak, što je otprilike jednako cijeni na autocesti Rijeka - Zagreb do Vrbovskog. Cijena naše "cestarine", ako tunelarinu kroz Učku tako nazovemo, deset je puta veća od cijene na autocesti Rijeka-Zagreb", poručio je Paus, zaključivši kako to nije pravedno.

"Rješenja postoje i to ste pokazali na primjeru Krčkog mosta i tunela Sveti Ilija, koji je bio dio sustava Hrvatskih autocesta, a zatim je prešao u sustav Hrvatskih cesta, nakon čega je ukinuta tunelarina. Dakle, ukoliko uistinu postoji politička volja Vlade, onda postoje i rješenja", zaključio je Paus.

Iz IDS-a navode da je peticiju da Tunel Učka bude besplatan do sada potpisalo više od 3.800 građana.

Butković je u Saboru na pitanje Pausa rekao:

"Vidim da se spremate za lokalne izbore, da vratite rejting, imate dva zastupnika, ne tri... Prvo, što se tiče istarskog ipsilona, ja bih vas trebao pitati gdje ste bili 2015. - a bili ste u vladi Milanovića, kada je cijeli ipsilon bio zaustavljen da se ne napravi. Bogu hvala, danas smo u situaciji da je gotovo u cijelosti izgrađen. Tunel Učka se ne naplaćuje, to je dio zatvorenog sustava. Primjenjuje se zatvoreni sustav naplate", kazao je ministar.

"Ova vlada je uvijek bila na raspolaganju Istri, pogledajte druge krajeve RH koji još nemaju riješene obilaznice i spojeve na autoceste tako kvalitetno kao što to ima Istra", rekao je Butković. 

Tweet

Posljednje novosti