obilježena 81. obljetnica Pazinskih odluka

Foto 'Svako tijelo javne vlasti ima obvezu, a dužnosnici čast i odgovornost, promicati slobodu, mirotvorstvo i antifašizam'

Piše: Istarski.hr

18.09.2024 - 03:30

Sinoć je u Spomen domu sjedinjenja i slobode u Pazinu svečano obilježena 81. obljetnica Pazinskih odluka, povijesnog događaja od 13. rujna 1943. godine, kada je donesena odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s Hrvatskom. Ovaj važan trenutak označio je kraj fašističke vlasti u Istri i otvorio put za integraciju s maticom zemljom. Također je obilježena i 90. obljetnica smrti Matka Brajše Rašana, jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja, zborovođa i melografa, poznatog po skladbi istarske svečane pjesme "Krasna zemljo Istro mila".

 

Svečana sjednica pružila je priliku za isticanje ključnih povijesnih poruka kroz govore, uz poseban naglasak na očuvanje antifašističkih vrijednosti, slobode i prenošenje tih ideala na buduće generacije. U ime domaćina, sjednici su prisustvovali gradonačelnica Suzana Jašić, njezin zamjenik Dragan Družeta te predsjednica Gradskog vijeća Enna Peroš, uz vijećnike i vijećnice.

Među uzvanicima su bili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Denis Jakovčić, saborski zastupnici Dušica Radojčić, Dalibor Paus i Loris Peršurić, ujedno i gradonačelnik Poreča, zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin,  predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin, predsjednica Saveza udruga antifašista Istarske županije Ada Damijanac, predsjednik Saveza udruga antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pazin Milan Antolović. Uz njih, prisutni su bili brojni načelnici istarskih općina, predstavnici državnih i lokalnih institucija, udruga te javnog i političkog života Pazinštine.

Povijesni značaj i simbolika Pazinskih odluka

U uvodnom govoru, predsjednica Gradskog vijeća Grada Pazina Enna Peroš podsjetila je na ključnu ulogu Pazinskih odluka u sjedinjenju Istre s Hrvatskom te naglasila njihovu važnost u očuvanju identiteta i slobode.

"Trinaesti rujan 1943. godine ima duboko povijesno značenje za naš grad i cijelu Istru jer podsjeća na ključne trenutke u borbi za slobodu i identitet naših antifašističkih predaka", kazala je Peroš, istaknuvši kako su Pazinske odluke simbol otpora fašizmu i borbe za pravednije društvo.

Dodala je kako je važno očuvati sjećanje na poznate i nepoznate heroje i heroine koji su položili svoje živote za slobodu, te pozvala na prenošenje tih vrijednosti mladim generacijama.

Peroš je naglasila i kako Grad Pazin aktivno doprinosi očuvanju antifašističke baštine kroz obnovu i održavanje spomenika, ali i kroz uključivanje mladih u edukativne aktivnosti o antifašizmu, u suradnji s obrazovnim ustanovama i kroz građanski odgoj.

"Svako tijelo javne vlasti ima obvezu, a dužnosnici čast i odgovornost, promicati slobodu, mirotvorstvo i antifašizam u svom djelovanju", zaključila je Peroš.

Očuvanje antifašističkih vrijednosti kao temelja demokracije

Gradonačelnica Pazina, Suzana Jašić, u svom je govoru istaknula kako Pazinske odluke predstavljaju temelj slobodnog i demokratskog društva. Naglasila je važnost očuvanja antifašističke baštine kao temelja naše demokracije, upozorivši kako je demokracija krhka i da se za nju mora boriti svakodnevno.

"Svi mi koji danas uživamo slobodu imamo obvezu čuvati to naslijeđe za buduće generacije. Sloboda i demokracija nisu zagarantirani – za njih se moramo svakodnevno zalagati", poručila je Jašić.

Osvrnula se i na simboliku nedavnog otvaranja druge cijevi tunela Učka upravo na 13. rujna, istaknuvši kako to povezuje prošlost i sadašnjost te simbolizira kontinuitet i važnost povezanosti Istre i ostatka Hrvatske.

Spomenula je i suvremene prijetnje demokraciji, upozorivši na porast autoritarnih režima i globalnih kretanja te je pozvala na zajedničko djelovanje svih u očuvanju demokratskih vrijednosti i promicanju solidarnosti, naglašavajući da jedino zajedničkim naporima možemo očuvati slobodu i ravnopravnost kao temeljne postulate našeg društva.

U kontekstu aktualnih izazova demokracije i ljudskih prava, gradonačelnica je istaknula i potrebu za obrazovanjem mladih o demokratskim vrijednostima kako bi se osigurala budućnost slobodnog i pravednog društva.

 "Naša je dužnost osigurati da mladi razumiju svijet oko sebe, da postanu informirani i odgovorni građani“, naglasila je gradonačelnica Jašić.

Gradonačelnica je zaključila kako je za očuvanje slobode nužno primjenjivati Opću deklaraciju o ljudskim pravima, istaknuvši važnost zaštite ljudskog dostojanstva, ravnopravnosti i solidarnosti u svakodnevnom životu.

Sloboda kao obveza prema budućim generacijama

Zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita istaknula je, pak, kako su Pazinske odluke simbol hrabrosti i odlučnosti da se stane na pravu stranu povijesti, označivši kraj fašizmu i početak slobode. „Naši su preci, donoseći Pazinske odluke, odabrali biti na pravoj strani povijesti, no ta sloboda je skupo plaćena," rekla je Aquavita, dodajući kako su temeljne vrijednosti borbe za slobodu postavljene tada, a na nama je da ih sačuvamo i njegujemo za buduće generacije.

Naglasila je i kako te odluke ostaju vječni podsjetnik na našu odgovornost prema precima, ali i obvezu prema budućnosti da očuvamo teško izborenu slobodu.

Svečana sjednica bila je obogaćena kulturnim i povijesnim programom. Dr. sc. Milan Radošević održao je povijesnu prezentaciju o značaju Pazinskih odluka u kontekstu antifašističke borbe i sjedinjenja Istre s Hrvatskom, dok je Mješoviti pjevački zbor "Roženice" izveo himnu "Lijepa naša" i istarsku svečanu pjesmu "Krasna zemljo Istro mila". Profesor Dušan Baćac izveo je emotivnu skladbu "Mažurano moja" Matka Brajše Rašana, dok je Folklorno društvo Pazin prikazalo dio istarske folklorne baštine. Svečanost su otvorili Limena glazba Pazin i Pazinske mažoretkinje nastupom na platou ispred Spomen doma uoči same sjednice.

Na samom početku, nakon govora predsjednice Vijeća,  okupljeni su minutom šutnje odali počast svim antifašističkim borcima, žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima Domovinskog rata, dok su predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pazin Milan Antolović i predsjednik Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Franjo Habulin u svojim govorima nakon toga podsjetili na vrijednosti koje su temelj hrvatske državnosti.

Tweet

Posljednje novosti