U BUZETU SPUŠTEN ZASTOR NA OVOGODIŠNJE EUROPSKO PRVENSTVO

Foto Jurnjave Ferrarija, Porschea, formula… Pogledajte kako je bilo na ‘Buzetskim danima’

Piše: Siniša Žulić

16.09.2024 - 08:02
Ovogodišnji pobjednik Christian Merli u boxu (foto: Milivoj Mijošek)
Ovogodišnji pobjednik Christian Merli u boxu (foto: Milivoj Mijošek)

Ovogodišnje izdanje 43. 'Buzetskih dana', posljednje ovogodišnje utrke u kalendaru Europskog prvenstva na brdskim stazama moglo je zadovoljiti nekoliko tisuća ljudi koji su se okupili uz legendarnu stazu od Mosta do Peničići. Uzbudljive vožnje, nekoliko izlijetanja, s obzirom na sklizak i mokar kolnik te vrhunske vožnje najboljih majstora oktanskih mašina 'Staroga kontinenta'  pružili su još jedno odlično izdanje ove automobilističke manifestacije. Brojne formule i prototipovi, atraktivni porschei i ferrariji, moćni mitsubishiji i lancije te ostala bučna 'ergela okatnskih beštija' okupirala je grad podno Ćićarije na radost prisutnih te ponovno potvrdila Buzet kao jednu od najpoželjnijih stanica Europskog prvenstva.

 

Više od 200 vozača na startu buzetske utrke zadalo je poprilično brige organizatorima iz Auto kluba Buzet, hoće li sve završiti na vrijeme s obzirom da je prva utrka trajala nešto duže od očekivanog zbog već spominjanih izlijetanja i kvarova automobila na stazi. Da sve bude još kompliciranije tijekom noći prije utrke potrudio se dotični slovenski 'majstor' vožnje koji je u selu Marinci izletio sa staze te oštetio desetak metara sigurnosne ograde, pa je organizatorima tijekom jutra trebalo sat i pol vremena da zamijene taj dio branika zbog čega je cijelo natjecanje započelo znatno kasnije od planiranog. No, u drugoj vožnji sve je išlo svojim tijekom te je natjecanje završilo prije nego je posljednja zraka sunca napustila buzetsko nebo.

Fešta u Buzetu ove je godine bila veća no inače. Za to se potrudio mladi riječki automobilist Matija Jurišić, koji je pobjedom u grupi 4 zadržao prednost koju je stekao u prethodnim utrkama te ponio naslov europskog prvaka među automobilima. Njegovi navijači nakon završetka utrke pri povratku sa cilja priredili su veliku bakljadu, a slavlje je nastavljeno u Parku vozača. U kategoriji II u kojoj nastupaju formule i prototipovi (otvorena vozila) još prije buzetske utrke europski je naslov osigurao francuski formulaš Geoffrey Schatz, koji je utrku završio na drugom mjestu iza pobjednika Christiana Merlija iz Italije.

Od istarskih automobilista, uz pobjednike grupa Viliama Prodana u konkurenciji grupe 2 i Sandija Peteha koji je bio najbolji u grupi 6, te trećeplasiranog Nina Andrejevića u grupi 2 i Karla Pelicara u grupi 4, do postolja u klasi 4b stigao je Manuel Kodelja (Buzet Autosport) s citroenom saxo.

Kako je jučer bilo u Buzetu možete pogledati u velikoj fotogaleriji našeg reportera Milivoja Mijošeka.

Tweet

Posljednje novosti