istarski saborski zastupnici u zagrebu

Sanja i Dušica žive u državnim stanovima, a muška četvorka u privatnim

Piše: Istarski.hr

15.09.2024 - 12:30
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Nakon četiri mjeseca, koliko je prošlo od konstituiranja novog, 11. saziva Hrvatskog sabora, a uoči nove saborske sezone, poznato je u koliko će se privatnih, a u koliko državnih stanova smjestiti zastupnici koji nisu iz Zagreba, piše Jutarnji list.

Podaci od 5. rujna govore da ih se u državnim stanovima za službene potrebe smjestilo 24, a kod privatnih iznajmljivača 58. Ukupno, dakle, 82 od 151 zastupnika.

Više je to u odnosu na početak prošlog saziva kada je 71 zastupnik koristio stan, pri čemu je njih 63 smještaj našlo kod privatnika, a osam u državnim stanovima.

 

Od tada se mnogo toga promijenilo, pa i okolnosti na tržištu stanova, osjetno su porasle najamnine, a zbog najave najmodavaca da će zastupnicima otkazati stanove po dotadašnjim cijenama, Sabor je odlučio od 1. srpnja povećati im naknadu za najam.

Umjesto dotadašnjih 2.500 kuna (332 eura), zastupnicima čije je prebivalište od Zagreba udaljeno više od 50 kilometara i koji imaju pravo na stan u glavnom gradu, daje najviše 650 eura za najam, neovisno o površini stana. Uz to, za režije im daje 70 eura mjesečno, četiri eura više nego je davao prije.

Je li se netko od zastupnika odlučio unajmiti skuplji stan i tko, koji zastupnik unajmljuje najveći stan i po kojoj cijeni, nepoznato je.

"Eventualno veće najamnine u privatnim stanovima zastupnici ugovaraju i podmiruju samostalno, a u čemu Sabor ne sudjeluje niti ima uvida u te podatke", odgovorili su iz Hrvatskog sabora.

Potvrdili su, međutim, da je najam državnih stanova bitno povoljniji od privatnih.

"Najamnina državnih stanova za službene potrebe, koji općenito nisu raspoloživi za potrebe saborskih zastupnika, a koje popisani zastupnici trenutačno koriste, kreće se od 105 do cca. 150 eura“, naveli su iz Sabora.

Na spomenutom popisu korisnika državnih stanova su 24 zastupnika, od čega je polovica HDZ-ovih, pet je SDP-ovih, četiri Mostova, dvije zastupnice Možemo! i SDSS-ova Anja Šimpraga.

Od istarskih zastupnika u državnim stanovima su Sanja Radolović (SDP) i Dušica Radojčić (Možemo). 

Privatne stanove unajmili su Anton Kliman (HDZ), Peđa Grbin (SDP), Dalibor Paus (IDS) i Loris Peršurić (IDS). 

 

 

 

 

 

Tweet

Posljednje novosti