prisjećanje na 9. rujna 1943.

U Pazinu obilježili Dan općenarodnog ustanka u Istri

Piše: Istarski.hr

09.09.2024 - 14:00
Ezio Pinzan, Suzana Jašić i Milan Antolović
Ezio Pinzan, Suzana Jašić i Milan Antolović

Pazin se danas prisjeća  9. rujna 1943. godine i povijesnih događanja koje slavimo kao Dan općenarodnog ustanka u Istri. Tim je povodom su delegacije Grada Pazina, predvođena gradonačelnicom Suzanom Jašić, Udruge antifašista, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka te policije i drugih javnih institucija, položile vijenac na spomenik u Parku velikana u Pazinu te je uz minutu šutnje odana počast svim poginulim u borbi protiv fašizma.

 

Milan Antolović, predsjednik Udruge antifašista Pazin, podsjetio je na zbivanja koja su prethodila konačnom oslobođenju grada, dok je  gradonačelnica Jašić istaknula da je ovo uvod u proslavu ovog petka, 13. rujna, kada će se svečanom sjednicom Gradskog vijeća i prigodnim programom tijekom cijelog dana, tematski vezanim za Matka Brajšu Rašana, obilježiti 81. obljetnica Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.

Delegacija je nakon Parka istarskih velikana, vijenac položila na spomenik u Marečićima, mjestu koje je imalo važnu ulogu u tim događanjima, a na što su podsjetili Antolović i Mario Marečić.

Tweet

Posljednje novosti