zanimljivo rješenje u poreču

Loris Peršurić bit će gradonačelnik za 'nula eura'. A evo i zašto

Piše: Igor Radić

05.09.2024 - 16:14
Loris Peršurić (Snimio: Milivoj Mijošek)
Loris Peršurić (Snimio: Milivoj Mijošek)

Prvi čovjek Poreča Loris Peršurić objavio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća da se odriče gradonačelničke plaće te će odsad primati onu saborsku, budući da je mandat zastupnika osvojio na parlamentarnim izborima u travnju. Zahtjev za to podnijet će odmah po povratku u Sabor nakon ljetne stanke, sredinom rujna, a gradonačelnički posao obavljat će kao volonter bez ikakve naknade, za nula eura.

Odgovorili su nam tako iz porečke uprave na naš upit o iznosu Prešurićeve neto gradonačelničke plaće, koji smo inicijalno uputili još 1. kolovoza, kao i ostalim  gradovima u Istri. Naime, Vlada je krajem srpnja povećala osnovicu za izračun plaća državnih dužnosnika za 83 posto, pa smo tematizirali nova primanja lokalnih prvaka.  

O usklađivanju plaća, odnosno naknada porečkog gradonačelnika i njegovih zamjenika sa spomenutom novom osnovicom, Gradsko vijeće odlučilo je na prošlotjednoj sjednici, povećavši iznose do zakonskog maksimuma. To je bilo potrebno učiniti, ističu iz uprave, da bi moglo doći do povećanja osobnih dohodaka zaposlenika vrtića, doma za starije, ustanova u kulturi, službenika gradske uprave i vatrogasaca, "jer osnovica gradonačelničke plaće predstavlja gornji limit za korisnike proračuna". O dvadeset postotnom povećanju plaća onima koji je primaju iz porečke gradske blagajne već smo izvijestili.

 

Za kratki komentar odluke o prelasku na saborsku plaću - istovremeno, naravno ne može primati oba dohotka - pitali smo i samog Peršurića, koji se spremno odazvao.

„Učinio sam to prije svega da, kad sam već u prilici, rasteretim gradski proračun. Najvažnije je da dolazi do povećanja plaća djelatnika u gradskoj upravi i ustanovama, jer oni to svakako zaslužuju, pogotovo u ovom trenutku. Njihova primanja dosad su bila zbilja mala u odnosu na važan posao koji obavljaju za funkcioniranje našega grada. Za to sam se zalagao sve vrijeme, i kao gradonačelnik i kao potpredsjednik Udruge gradova“, izjavio nam je Peršurić. On Napominje da je njegova dosadašnja mjesečna neto plaća, prije negoli je Vlada podignula osnovicu, iznosila 1.987 eura. Sada bi, nakon što je Vijeće izglasalo povećanje, bio primao daleko više.

Ne zna, veli, koliko će mu točno iznositi neto plaća u Saboru. No, kako su izvještavali nacionalni mediji, plaće većine parlamentaraca, nakon uvećanja, kreću se između 3.500 i 4.000 eura neto, a one u konačnici ovise o radnom stažu, olakšicama i porezima te dužnostima koje obavljaju.

Ne treba, dakako, smetnuti s uma ni to da sabornici imaju pravo i na ostale beneficije, poput isplate zastupničkog paušala od oko 200 eura mjesečno za pokrivanje materijalnih troškova tijekom obnašanja dužnosti. Uz to, neki zastupnici, oni koji žive izvan Zagreba, mogu ostvariti i naknadu za odvojeni život sve vrijeme dok sabor zasjeda, devet mjeseci u godini, a oni s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara od metropole imaju pravo na pokrivanje troškova službenih ili unajmljenih stanova.

Tweet

Posljednje novosti