Umagično ljeto

Foto Bebek, Jole, Cristina D'Avena i Luka Nižetić obilježili vrhunski program

Piše: Istarski.hr

02.09.2024 - 11:01

Ovogodišnji program događanja „Umagično ljeto u Umag je doveo niz legendarnih imena glazbene i kulturne scene, pretvorivši ovaj grad u centar zabave i kulture. Tradicionalni program u organizaciji Ustanove Festum te suorganizaciji Grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga i UPT Trieste, ali i mnogih umaških udruga, ove je godine oduševio više nego ikad. Tako je tijekom srpnja i kolovoza Umag bio domaćin dvanaest koncerata, pet plesnih večeri te tri projekcije ljetnog kina u okviru programa „Umago summer“, četiri koncerta u okviru programa „Umago classica“, dviju izložbi u MMC galeriji grada Umaga te dviju gastro manifestacija. Ukoliko ovom programu pridodamo i tradicionalni ATP Plava Laguna Croatia Open te brojne pučke fešte u Umagu i okolici, tad s ponosom možemo tvrditi kako je ovogodišnji ljetni program u Umagu najuspješniji i najposjećeniji no ikad.

„Umago summer“ krenuo je s bogatim plesnim programom „Umago balla“, da bi niz ljetnih koncerata otvorio legendarni Željko Bebek, koji je dupkom napunio Trg slobode protkavši atmosferu snažnim emocijama. Slijedio je tradicionalni dvodnevni festival Sete Sois Sete Luas na Trgu 1.svibnja, a potom smo preselili u MMC galeriju gdje se održalo svečano otvorenje izložbe Francesce Martinelli. Nastavak je bio u znaku Crnogorske večeri, plesne večeri Latino Summer Night, koncerta Rewind: Vasco Rossi, da bi se na Trgu slobode održala i tradicionalna humanitarna Fešta rajčice koja je, uz pregršt glazbe i zabave, nudila tjesteninu s Podravkinim proizvodima od rajčice po promotivnim cijenama, a sve u humanitarne svrhe.

Slijedio je koncert grupe New Avenue te Ballet Gala Evening by Plesni centar Carlotta Grisi, da bi zadnji dan srpnja obilježila prekrasna Cristina D'Avena, legendarna pjevačica uvodnih špica animiranih filmova koji su godinama osvajali male ekrane talijanske televizije. Rekordni broj posjetitelja, od najmlađih pa do onih treće životne dobi, dočekao je fantastičnu Cristinu prateći je od riječi do riječi tijekom cijelog njezinog koncerta.

Kolovoz je bio u znaku koncerta Puhačkog orkestra „Naša sloga“ Babići, drugog Latino Summer Night eventa i Bukalete, da bi nakon toga na Trg slobode u Umag stigao kralj hrvatske zabavne glazbe, Jole, koji je digao na noge i rasplesao oduševljenu umašku publiku te uspješno prenio publici svoju snažnu pozitivnu energiju.

Slijedilo je otvorenje izložbe Branka Kolarića u MMC galeriji te koncert jednog od članova svjetski popularnih gitarista 40 Fingers – Emanuele Grafitti, a sve do završne tradicionalne gastro-glazbene manifestacije „Umaška noć“ na kojoj su naši sugrađani i brojni posjetitelji mogli uživati u gastro ponudi, kao poklon Grada Umaga, ali i vrhunskom koncertu popularnog, energičnog i veselog Luke Nižetića. Udruženje obrtnika Bujštine, na čelu s Emanuelom Melonom, pripremilo je za prepun Trg 1.svibnja vrhunsku gastro ponudu, koja je uz fantastičan koncert Luke Nižetića, na najbolji mogući način zaokružila ovaj bogat ljetni program kao znak zahvale svim turističkim djelatnicima koji su tijekom sezone marljivo radili i trudili se ne bi li turistički rezultati ponovno zabilježili uspjeh, a cjelokupna zajednica bila zadovoljna još jednim uspješnim ljetom.

 

Osim koncerata i izložbi, bile su tu i filmske projekcije pod zvjezdanim nebom u okviru programu Ljetnog kina u amfiteatru parka Humagum.

Na području Umaga ove su godine sugrađani i turisti mogli posjetiti i mjesne fešte, kao što su Bobićada, Fešta Svete Marije Magdalene u Zambratiji, pučke fešte u Savudriji, Suze svetog Lovre u Lovrečici, Gospa snježna u Juricanima, Velika Gospa u Svetoj Mariji na Krasu, Fešta Moele te mnoge druge. Krajem kolovoza u Svetom Pelegrinu održan je festival „Pandemonium“, u organizaciji Kulturne udruge mladih „Fobija“, koji je ugostio i našeg proslavljenog uspješnog Umažanina Baby Lasagnu.

Kraj srpnja, od 19. do 27. srpnja, bio je u znaku tradicije, i to u Stella Marisu, gdje nas je čekalo još jedno izdanje teniskog spektakla ATP Plava Laguna Croatia Open Umag, uz pregršt kvalitetnog tenisa, dobre zabave i bogate gastro ponude.

Program „Umago classica“, s druge strane, doveo je niz upečatljivih imena iz svijeta klasike. U Župnoj crkvi gostovali su Tajana Vukelić Peić & Srđan Peić, Katja Markotić & Alejandro Cordova, Duo senplize te Lara Makovac, koji su oduševili ljubitelje klasične glazbe.

U konačnici možemo s ponosom reći kako je ovogodišnji ljetni program u Umagu ponudio brojne manifestacije za sve ukuse i generacije, okupio na tisuće ljudi na raznim lokacijama grada te ovo ljeto začinio vrhunskom glazbom, nezaboravnom zabavom, ukusnim gastro delicijama, filmskim projekcijama, energičnim plesom te kreativnim izložbama, čime je brojnim posjetiteljima priuštio ono što je najvažnije, a to su prekrasne trenutke pune pozitivne energije i snažnih emocija, koji će svima ostati u sjećanju još dugo vremena. (Foto: Ustanova Festum, Merlo De Graia, ATP Plava Laguna Croatia Open)

Tweet

Posljednje novosti