BERETTA GRAND PRIX 2024

Foto Streljačka krema nastupila u Novigradu. Slavila prava svjetska legenda

Piše: Siniša Žulić

02.09.2024 - 10:00
Giovanni Pellielo, pobjednik 'Grand Prixa' u Novigradu (foto: Milivoj Mijošek)
Giovanni Pellielo, pobjednik 'Grand Prixa' u Novigradu (foto: Milivoj Mijošek)

Malo je natjecanja na istarskom poluotoku koji koji mogu okupiti toliko nositelja olimpijskih medalja, kao što je to ‘Beretta Grand Prix’, međunarodno streljačko natjecanje u gađanju glinenih golubova discipline trap, koje se proteklog vikenda održalo na streljani ‘Alpina’ u Bašaniji pored Novigrada. Nositelji čak sedam olimpijskih kolajni okušali su se u ovom natjecanju koje je tamošnje streljačko društvo ‘Gusar’ sa svojim najpoznatijim članom Giovannijem Cernogorzem priredilo po 11. put, u suradnji sa svojim glavnim sponzorom, poznatim proizvođačem pušaka. Brojka od 150 natjecatelja zaista je impresivna, a bilo bi ih i više da su kapaciteti streljane to dozvoljavali.

- Drago nam je da su usprkos vrlo velikim vrućinama svi bili zadovoljni samom organizacijom i natjecanjem, što je sigurno najbolja pozivnica i za drugu godinu. Ovo je bio najjači turnir dosad i rezultati su stvarno bili na svjetskoj razini, a ono što je dalo dodatnu draž je bila neizvjesna borba za mnoge pozicije, rekao je zadovoljno Giovanni Cernogoraz, koji se ovoga puta nije ulovio puške, već brige da cijelo natjecanje protekne u najboljem redu.

 

Pobjedu na ovogodišnjem izdanju ‘Beretta Grand Prixu’ odnijela je apsolutna streljačka legenda, Giovanni Pellielo, koji je bio najmirnije ruke tijekom čitavog vikenda. Nositelj četiri olimpijske medalje, sudionik čak devet Olimpijskih igara, četverostruki svjetski te trostruki europski prvak u kvalifikacijskim je serijama imao samo dva promašaja te kao najbolji ušao u nedjeljno poslijepodnevno finale. Nedostaje mu u karijeri tek zlato s Igara - i do jučer pobjeda u Novigradu. S 43 pogotka u finalnoj seriji na kraju je slavio ispred Slovenca Denisa Vatovca te trećeplasiranog Talijana Alessandra Esposita, koji je za postolje raspucavao s, uz Cernogorza, drugim hrvatskim olimpijskim pobjednikom iz Rio de Janeira 2016. godine Josipom Glasnovićem.

- Turnir je bio vrlo jak i kvalitetan s nekoliko osvajača olimpijskih medalja. Ovo je jako dobro natjecanje za promociju naše zemlje i streljaštva te se vidi kako organizacija raste svaku godinu, rekao je Josip Glasnović.

Veliki uspjeh plasmanom u finale postigao je i istarski strijelac Francesco Ravalico, koji je nakon 118 pogođenih meta, ušao s petim rezultatom u finalno raspucavanje te na kraju potvrdio tu svoju poziciju. 

- Zadovoljan sa rezultatom, s obzirom da sam bio u organizaciji natjecanja, a prošli smo vikend nastupali na Kupu Hrvatske u Zagrebu. Mogao je možda biti pogođen koji glineni golub više, ali dobro je i ovako, kratak je bio Ravalico.

Vrlo zadovoljan svojim nastupom može biti i Vodnjanac Antonio Chiavalon, koji je bio najbolji u juniorskoj konkurenciji,  ostvarivši 112 pogodaka, ispred Slovenaca Jana Žnidaršiča i Renea Cerovca. Među damama očekivano je slavila talijanska reprezentativka Silvana Stanco, osvajačica srebrne medalje na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Parizu sa 118 ostvarenih pogodaka, ispred sunarodnjakinje Fiammette Rossi i trećeplasirane Slovenke Jasmine Maček, prošlogodišnje pobjednice novigradskog ‘Grand Prixa’. U posebnom nagradnom raspucavanju sponzora, vrijednu pušku Beretta odnio je Slovenac Igor Macur.

Tweet

Posljednje novosti