presuda županijskog suda u Puli

Talijanska političarka u Bujama prala ukraden novac. Sada joj se sve oduzima, a evo kome će pripasti

Piše: Marcello Rosanda

29.08.2024 - 06:02

Županijski sud u Puli nedavno je presudom oduzeo novac talijanske političarke Wally Bonvicini (72) i drugih osoba koji su preko tvrtke iz Buja prali novac ukraden u Italiji. Radi se o računima tvrtke Mot Depasse j.d.o.o. sa sjedištem u Bujama.

Njima će tako biti oduzeto otprilike 60.000 eura, a zanimljivo je da će, jednom kada presuda bude pravomoćna, pola tog iznosa pripasti Hrvatskoj, odnosno njenom državnom proračunu, dok će pola dobiti Republika Italija.

 

Ukratko, Bonvicini je uhićena 2017. godine u Italiji nakon operacije 'Lozinka' tamošnje porezne policije, a koju je koordiniralo tužiteljstvo iz Parme. Radi se o političarki koja se 2012. godine kandidirala za gradonačelnicu Parme i koja je kasnije uhićena radi pranja nekoliko milijuna ilegalno stečenih eura kroz više tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj. Ubrzo je i pravomoćno osuđena na 6 i pol godina zatvora.

U svemu tome nije bila sama. Talijanski istražitelji raskrinkali su skupinu od ukupno 26 ljudi, uglavnom zbog utaje poreza. Talijanska policija tim je ljudima zaplijenila imovinu vrijednu oko sedam milijuna eura, no sumnja se da ima još toga u inozemstvu. Dakle, novac se 'izvlačio' u Italiji, da bi se potom 'prao' u Hrvatskoj i drugim zemljama.

U Italiji je Bonvicini poznata kao buntovna političarka, a ostala je upamćena po borbi protiv banaka i asistiranju poduzetnicima koji bi upadali u razne probleme s državom.

Tweet

Posljednje novosti