ministrica zaštite okoliša i zoričić o cementari

Na Fiželi će se ponovno mjeriti koncentracija sumporovog dioksida

Piše: Bojan Žižović

23.08.2024 - 17:24
Pulska cementara (Foto: Milivoj Mijošek)
Pulska cementara (Foto: Milivoj Mijošek)

Na mjernoj postaji Fižela u Puli ponovno će se aktivirati mjerenje sumporovog dioksida (SO2), najavili su danas nakon sastanka ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i pulski gradonačelnik Filip Zoričić. Glavna tema razgovora bila je pulska Tvornica specijalnih cemenata Calucem. Vučković je pritom rekla da bi, nakon nabave dodatne opreme, mjerenje SO2 na Fiželi moglo kao svakodnevna aktivnost početi s prvim danom prosinca ili početkom iduće godine.

 

„Nastojat ćemo da to ipak bude u prosincu. Uputili smo i apel predstavniku Calucema da što prije predloži svoje investicijske planove kako bismo mu i mi mogli dati sugestiju što i koliko može biti konkurentno na našim planiranim natječajima“, rekla je Vučković.

Pojasnila je da Ministarstvo ne provodi inspekcijske nadzore, već je sve predstavke vezane uz rad Calucema proslijedilo Državnom inspektoratu. „Inspektori su više puta bili u nadzoru te tvornice, o čemu smo i obavijestili javnost. Mjerenja su pokazala da je količina čestica bila unutar dozvoljenih vrijednosti. Ali ipak idemo korak dalje i, da bismo otklonili bojazni građana, uspostavljamo mjerenje SO2“, zaključila je.

Zoričić, pak, smatra da će se aktivacijom dodatnog mjerenja na postaji Fižela konačno znati pravo stanje stvari s kvalitetom zraka u Puli. No, Grad neće, prema njegovim riječima, do tada sjediti skrštenih ruku.

„Početkom rujna krećemo u posebna mjerenja zraka četiri puta godišnje po dva tjedna. I s te ćemo strane provjeravati kvalitetu zraka u Puli. Što se tiče okolišne dozvole Calucema, nakon što budemo imali točne brojke, znat ćemo u kojem smjeru bismo trebali ići i s njenim eventualnim revidiranjem. Čekat ćemo prvo mjerenja pa ćemo biti pametniji. Vjerujem da će se pokazati da je zrak u Puli kvalitetan“, kazao je Zoričić.

Iako je, dakle, optimističan, ne odustaje od toga da pulska tvornica ipak mora ići ukorak s vremenom. „Očekujem od tvornice promjene u tehnologiji. Nadam se da će nam to uskoro otkriti čelni ljudi Calucema“, rekao je.

Na novinarsko pitanje o eventualnom povećanju broja oboljelih od karcinoma zbog rada pulske cementare, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović podsjetio je da su u Zavodu već demantirali te podatke koji su se pojavili na nedavnom prosvjedu ispred Calucema.

„Oni jesu iznijeli vrijednosti iz naših godišnjih izvještaja, ali su ih sasvim krivo protumačili. Usporedili su neusporedive stvari i time došli do pogrešnih zaključaka. Nema nikakvih drastičnih promjena u incidenciji karcinoma na području Istarske županije u odnosu na čitavu Hrvatsku. Sama pojavnost raka povezana je s nepravilnim životnim stilovima i drugim faktorima, ali najmanje se može povezati s okolišnim faktorom, rekao je Stojanović.

Tweet

Posljednje novosti