sastanak u puli

Ministrica Vučković: Kaštijun treba nastaviti obavljati svoju ulogu

Piše: Bojan Žižović

23.08.2024 - 16:15
Ministrica zaštite okoliša Marija Vučković (Foto: Milivoj Mijošek)
Ministrica zaštite okoliša Marija Vučković (Foto: Milivoj Mijošek)

"Dogovorili smo da ćemo financijski podržati dio operativnih troškova Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun te ćemo nastojati pronaći način sufinanciranja projektno-tehničke dokumentacije za unapređenje postrojenja i za podršku njihovim planovima", kazala je, nakon današnjeg sastanka u Puli sa županom Borisom Miletićem i pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković. Najavila je da će nacrt sporazuma o svemu navedenom biti pripremljen za 15 do 20 dana.

 

„Stav Ministarstva je da postoji plan gospodarenja otpadom koji predviđa da na području Istarske županije imamo ovo što trenutno imamo, a to je Kaštijun. Taj je centar zasad predviđen za cijelu Istru. Možemo razumjeti probleme s kojima se suočavaju građani Pule, no Kaštijun, koji je bio financiran s 25 milijuna eura iz europskih strukturnih fondova, treba nastaviti obavljati svoju ulogu. Pritom će Ministarstvo učiniti sve što može da, pogotovo u ljetnim mjesecima, pomogne građanima koji žive u blizini ŽCGO-a. Trebamo svakako napraviti dodatne iskorake što se tiče odvajanja otpada, ali i gospodarenja njime, da bi se promijenio njegov sastav. Izložili smo sve natječaje koji će biti u narednih nekoliko mjeseci, a koji bi trebali pomoći upravo u tome. Potrebno je u što kraćem vremenu postići veće odvajanje otpada i posvetiti veću pozornost ulaganjima u gospodarenje biootpadom. Što se tiče eventualno izgradnje nekog novog centra, rekla sam da je plan zasad takav kakav je“, kazala je Vučković, koja je rekla i da financijska podrška resornog ministarstva nikada nije dolazila u pitanje.

Probijen kapacitet Kaštijuna, gdje se obrađuje 390 tona otpada dnevno

Najavila je da idući tjedan izlazi natječaj vrijedan 58 milijuna eura koji se odnosi na gospodarenje otpadom. Stoga je pozvala sve zainteresirane da brzo reagiraju i konkuriraju za dobivanje nemalih sredstava kojima će unaprijediti stanje s otpadom.

Miletić je ponovio da je nužno veće odvajanje otpada kako bi na ŽCGO, posebno ljeti, dolazio adekvatniji otpad, ali i da se ne probijaju kapaciteti Kaštijuna, a to je obrada 390 tona otpada dnevno. Prenio je stav Uprave Kaštijuna da je u Centru potrebno izgraditi dodatni dio za željeznu frakciju. Na novinarski upit da komentira najavu pulskog gradonačelnika o raskidanju ugovora s istarskim komunalnim društvima, a vezano za Kaštijun, Miletić je najavio da će o tome raspravljati na Županijskoj skupštini koja je zakazana za ponedjeljak.

„Mislim da jednostrano raskidanje ugovora u svakom slučaju nije dobro, ali Županija će svoj stav iznijeti na Skupštini. Ukoliko stav Grada Pule bude čvrst, oni imaju pravo na takav potez, no treba sagledati i posljedice toga“, zaključio je Miletić.

Zoričić je, pak, još jednom najavio da će otkazati ugovore komunalnim društvima, preciziravši da će otkazni rok iznositi šest mjeseci. „Nakon toga će imati posebne uvjete i onda ćemo vidjeti kakve će biti cijene Kaštijuna prema komunalnim društvima. Jer ono što sada dolazi tamo nije dobro, ogromna je vlažnost otpada. Vjerujem da ćemo kroz te mjere poboljšati situaciju prema komunalnim društvima. Bit ćemo afirmativni, razgovarati s drugim istarskim gradovima i nadati se boljoj situaciji“, rekao je Zoričić.

Tweet

Posljednje novosti