gastro kritičar o rovinjskom restoranu

'Večerati ovdje nije jeftino, ali je uzbudljivo'

22.08.2024 - 11:02

Gastro kritičar Jutarnjeg lista Gordan Zečić proveo je večer u poznatom rovinjskom fine dining restoranu te kušao degustacijske menije, o kojima je iznio zanimljive ocjene.

Rovinjski Monte prvi je hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom, koju je dobio 2019. Vode ga Danijel Đekić i njegova supruga Tjitske, a u posao su se nedavno uključili i njihovi sinovi Ilja i Simon, napuisao je Zečić za Dobru hranu.

Do restorana se može samo pješice, kroz labirint uskih uličica staroga grada Rovinja, tako da vam od najbližeg parkirališta treba desetak minuta hoda. Smješten je na ekskluzivnoj poziciji, u najbližem susjedstvu Sv. Eufemije, čiji toranj dominira ne samo nad gradom nego i tim dijelom zapadne istarske obale, poput svjetionika.

Restoran svoja vrata otvara u 18 sati, a mi smo stol za dvoje rezervirali u 18:30. Dan je bio vrlo vruć, pa smo malo i uranili da se maknemo sa žege. Stigli smo kao prvi gosti. Rezervacija je obavezna, a do 20 sati restoran je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

 

Monte je od svojih početaka, otkako su Danijel i Tjitske preuzeli posao Danijelovih roditelja, koncipiran kao beskompromisni fine dining restoran. Nude tri fiksna degustacijska menija, Crveni, Zeleni i Plavi od šest glavnih sljedova, uz intro s nekoliko malih zalogaja, a s preddesertom, desertom i petit four finalom - sve u svemu, serviraju vam 12-ak jela. Crveni i Plavi meni moguće je odabrati samo za cijeli stol, a Zeleni se može kombinirati s drugim menijima. Uz ove degustacijske menije Monte nudi i menije sa tri i četiri slijeda u kojima se mogu kombinirati jela s različitih menija.

Vinska lista sastoji se od 20-ak šampanjaca, dok su sva ostala vina isključivo hrvatska, pomno birana iz svih regija.

"Obojeni" meniji su tematski, a zajednička im je tema svježa lokalna namirnica u sezoni, obrađena modernim tehnikama.

Crveni meni (195 €) bazira se na hlapu. Sva jela s tog menija pripremljena su od pojedinih dijelova cijelog jednog hlapa.

Zeleni meni (165 €) je vegeterijanski, ali ne i veganski jer osim svježeg povrća i samoniklog bilja uključuje jaje i mliječne proizvode.

Plavi meni (180 €) bavi se temom mare e monti, susretom mora i zemlje, pa uključuje i riblja jela, odnosno morske namirnice, i meso.

Odlučili smo se za Zeleni i Plavi meni.

Stolovi u Monteu zapravo su smješteni na vrlo lijepoj natkrivenoj terasi, koju sa stropa ugodno hlade veliki ventilatori. Odmah po ulasku smjestili smo se za stol u kutu, blizu servisnog stola na kojem se u velikoj posudi s ledom hladilo sedam ili osam butelja vina. Sommelier, ovdje očito i head of service, Siniša Škaberna, kojeg smo već susretali u profesionalnom životu, predložio nam je wine pairing, napomenuvši kako je danas za njih tužan dan jer su njihovim prijateljima, obitelji Bibić, u Plastovu izgorjeli vinogradi, pa će njima kao posvetu uz jedan slijed svakako poslužiti njihov Debit. Pomalo patetična, ali simpatična, lijepa prijateljska gesta. Kako god, malo smo oklijevali jer je nakon večere još trebalo sjesti u auto, pa je dodao kako nije nužno uzeti kompletan wine pairing, koji se naplaćuje po čaši (12 €), a može nam točiti i manje vina pa ipak nećemo biti uskraćeni za potpuni doživljaj. Taj nam se prijedlog svidio. Uostalom, kao i njegov pristup tijekom večere, gdje je bilo očito kako nema čvrsto zadan i unaprijed određen wine pairing, nego osluškuje gosta i zapravo svakome pristupa individualno.

Večera počinje pozdravima iz kuhinje, a taj se intro ovdje zove "Šetnja istarskim krajolikom" i isti je za sve menije. Uključuje kristalni kruh s crnim tartufima, gougère od zelenih i crnih maslina, mini pizzu margheritu, chawanmushi s duxelleom od gljiva i algi te bujon od livadskih latica.

Više pročitajte ovdje.

Tweet

Posljednje novosti