nogomet i pljočkanje u prvom planu

Foto Kringa proslavila blagdan Svete Marije Velike

Piše: Istarski.hr

17.08.2024 - 16:14

Sredinom kolovoza Kringa, naselje u sastavu Općine Tinjan, već tradiconalno postaje mjesto poznato po proslavi blagdana Svete Marije Velike. I ove godine blagdan je obilježen kroz trodnevna događanja sa sportskim, zabavnim i glazbenim predznakom, a prisustvovali su im brojni mještani i posjetitelji.

Glavni sportski događaj bio je odličan malonogometni turnir koji se kroz tri dana igrao na novouređenom igralištu Sportskog centra Takala. Startao je u utorak 13. kolovoza, dok su pobjednici proglašeni u kasnim večernjim satima u četvrtak 15. kolovoza, nakon posljednje finalne utakmice. Turnir je osvojila ekipa Artem Patronus, drugi su bili dečki iz tima Bronx, na trećem mjestu su Ćoćo Team te na četvrtom Sexy Mornari. Najbolji igrač turnira je Marin Žgomba, najbolji strijelac Vuk Bulatović i naj golman Ryan Škrlj.

 

Održan je i dječji malonogometni turnir Kringa 2024. na kojem je kao pobjednik slavila ekipa Pinjate, slijede ih Kringa na drugom mjestu, Selina Juniorsi na trećem te Tinjan na četvrtom. Kao najbolji strijelac istaknuo se Teo Mikolić, najbolji igrač turnira je Dominik Marić i za golmana broj jedan proglašen je Matija Hrvatin.

Tinjanština je poznata kao kraj gdje se njeguje tradicija pljočkanja, starinske igre nastale davno u trenucima dok su pastiri čuvali blago. Danas je ona nematerijalno kulturno dobro te je dobila natjecateljsku dimenziju s jasno određenim pravilima igranja. Tako su i tijekom proslave blagdana Svete Marije Velike u Kringi i pljočkari pokazali svoja umijeća na događanju naziva Pljočkarski turnir – kulturna baština "Grota", pa je prvo mjesto osvojila ekipa Kunjadi-Ivica Erik i Nikola Erik-križanski zetovi. Tijekom natjecanja se, kako se kaže u tinjanskom kraju, "hitalo i u obruč i najsrićniji je bia Vlastimir Lakoseljac".

Istog dana održana je i zabavna utrka karijolama, dok je feštu zaokružila glazbena večer na platou ispred stare škole uz DJ-a Krizu i odličan koncert Mambo Kingsa.

Tweet

Posljednje novosti