ovo joj se nikako nije svidjelo

Turbulencije na aktivističkoj sceni: Koviljka Aškić isprozivala Dušicu Radojčić!

Piše: Istarski.hr

17.08.2024 - 11:12
Koviljka Aškić / Dušica Radojčić
Koviljka Aškić / Dušica Radojčić

Koviljka Aškić, nezavisna vijećnica u Skupštini Istarske županije, koja je u nju ušla na listi stranke Možemo, a kasnije se izdvojila od njih, danas je objavila Facebook status u kojem je zakačila svoje bivše društvo.

Aškić je naime jedna od predvodnica inicijative koja želi prisiliti pulsku cementaru Calucem da smanji emisiju štetnih plinova.

Jučer je ispred Calucema održan prosvjed, a danas se Aškić o tom prosvjedu obratila na Facebooku. Na meti joj je prije svega bila Dušica Radojčić, šefica pulskog Možemo i saborska zastupnica. 

 

"Nakon jučerašnjeg prosvjeda želim zahvaliti svima koji su nas podržali i medijima koji su sve popratili.

Žalosti me da nismo dobili potporu od onih od kojih smo to najviše očekivali - Možemo Pula - politička platforma, i od saborske zastupnice koja je ujedno i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Dušice Radojčić!

Mislim da inzistiranje na dodatnim mjerenjima ovlaštenog laboratorija od strane Dušice Radojčić neće riješiti problem zagađenja jer dovoljni pokazatelj što se dešava su nam mjerenja same tvornice koja pokazuju česta prekoračenja dozvoljenih vrijednosti SO2 od 1.200 mg/m3!

Sve ostale tvornice u Hrvatskoj rade s maksimalnom dozvoljenom vrijednošću od 400 mg/m3!

Upravo je Dušica Radojčić ta koja treba na saborskom odboru pokrenuti inicijativu za promjenom zakonske regulative koja to dozvoljava i naravno, podržati građane koji to traže!" napisala je Koviljka Aškić. 

U nastavku objave ističe da traže i nadogradnju mjerne postaje na Fiželi, a jedno od bitnih mjerenja, ističe, je i mjerenje količina PM čestica (prašine).

"Osim svega navedenog, želimo postavljanje uređaja za mjerenje buke na Stoji jer i sami ste svjedoci da je cijeli grad išaran grafitima CALUCEM LUPA NOĆU!

Tvornica i novi vlasnik uložili su u povećanje kapaciteta proizvodnje umjesto da su taj novac uložili u modernizaciju.

Ne želimo zatvoriti tvornicu, ali činjenica je da nam obećanja o modernizaciji do 2030. i 2050. godine malo i ništa znače ako znamo da je tvornica kao na traci mijenjala vlasnike i nakon što je svaki od njih dobrano zaradio, prodavali su je dalje! Da li će ovi vlasnici biti tu za godinu, dvije, tri?

Kao, jako su zainteresirani za dobrobit zajednice i klasičnim PRom nastoje odugovlačiti rješenje problema.

Zbog svega rečenog, idemo dalje s borbom za čistim zrakom i protiv buke i neka radnici tvornice znaju da smo i na njihovoj strani!", napisala je Koviljka Aškić.

Tweet

Posljednje novosti