Buje proteklog vikenda u znaku grožđa i vina

16.09.2013 - 13:01
Na Bakhovom dvoru
Na Bakhovom dvoru

Protekli je vikend u Bujama bio u znaku grožđa i vina te mnoštvom raznovrsnih događanja, na najbolji mogući način po 108. put obilježio Praznik grožđa - Festa dell'uva.

Jedna od najstarijih fešta grožđa u Istri održala se od 13. do 15. rujna i uz pomoć brojnih udruga i učenika osnovnih i srednjih škola u Buje donijela pregršt događaja i privukla brojne posjetitelje.

Njima je zasigurno najatraktivnija bila tradicionalna povorka alegorijskih kola čiji su se ponosni vlasnici u nedjelju, 15. rujna, prošetali središtem Buja i uz puno mašte ih uredili. Najljepše uređena kola su i nagrađena, Antonio Radin za prvu je nagradu dobio 1000 kuna, Dječji vrtić Buje drugonagrađen je sa 700 kuna, a s 500 kuna nagrađen je Talijanski dječji vrtić.

 Zadnji je dan velike fešte posjetitelje privukla i krostata duga čak 24,5 metara koju su s 2013 bobica napravili poznata slastičarka Dragica Lukin, Sergio Ražman i Neda Franković, a prodavala se u humanitarne svrhe uz 1 dcl vina, po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Najsretnijih deset koji u svojoj krostati našli skriveni zeleni bombon bili su, zahvaljujući Optima telekomu i nagrađeni.

Škoda Fabia na tomboli otišla Josipu Pejiću iz Buja

No, najviše je ljudi zasigurno „okupiralo“ bujski trg prilikom izvlačenja dobitnika tombole te su željno iščekivali njene rezultate. Glavna nagrada, automobil Škoda Fabia, na radost mnogih ostala je u Bujama i otišla 28 - godišnjem Josipu Pejiću. Drugu nagradu, putovanje u Beč, dobila je Leana Marušić iz Buzeta, a paket Optima Telekoma koji uključuje TV i jednogodišnju naknadu za surfanje dobila je Lucija Brkljača iz Kaštelir Labinci, dok su Denis Kramešteter iz Umaga i Manuel Turina iz Brtonigle dobili paket Optima Telekom koji uključuje jednogodišnje besplatno surfanje.

Dani grožđa su bili prilika za još jednu promociju bujske Mistele čija je degustacija održana u subotu, 14. rujna na Bakhovu dvoru a tom su prigodom plesačice Zajednice Talijana na oduševljenje okupljenih u velikoj bačvi gazile grožđe.

Krostata je nacinjena od 2013 bobica
Krostata je nacinjena od 2013 bobica
Atraktivan je događaj upotpunjen igrokazom predvođenom glumicom Rosannom Bubola, a sudjelovali su i članovi kickboxing kluba te speleolozi koji su se spuštali po zvoniku. Tom su prigodom nagrađeni najveći grozdovi - Ivan Novosenik za malvaziju od 1.370 grama, Ezio Damiani za refošk od 768 grama te Ireneo Celega za muškat od 730 grama.

U zabavnom djelu programa sudjelovali su učenici Talijanske osnovne škole "Edmondo De Amicis", Osnovne škole Mate Balote, članovi Zajednice Talijana "Dante Alighieri" iz Pirana, pjevač Ivan Bottezar, Adriana Vascotto koja je čitala svoju dijalektalnu poeziju te limena glazba Zajednice Talijana.

Trodnevna manifestacija začinjena je neizostavnom gastronomskom ponudom te sportskim programom - zumbom, malim nogometom i rukometom, a pridodamo li tome i glazbeni program koji su, među ostalima uveličali i Dražen Zečić te Vlado Kalember, zabava je bila potpuna.

Uz organizatore - Grad Buje i Turističku zajednicu Buje, svakako valja spomenuti i brojne sponzore i donatore koji su pomogli održavanje još jedne velike bujske fešte - Dana grožđa.

Alegorijska kola
Alegorijska kola
Krostata duga 24,5 metara
Krostata duga 24,5 metara

Tweet

Posljednje novosti