nije pula kanta za smeće

Zoričiću puk'o film zbog Kaštijuna: Otkazuje ugovore svim 'komunalcima'. Kolege mu odgovorile

Piše: Milan Pavlović

09.08.2024 - 18:04
Pulski gradonačelnik Filip Zoričić
Pulski gradonačelnik Filip Zoričić

Zakoračili smo u onaj dio godine u kojem je uz opsesivno brojanje broja turista i njihovih noćenja već dugi niz godina evergreen tema i Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun. Kako nekoliko tjedana špice turističke sezone neizbježno rezultiraju i značajno većim količinama smeća koje se usmjeravaju prema Kaštijunu s problema funkcioniranja centra, briše se prašina nakupljena od prošlog kolovoza i oni na nekoliko dana ponovno postaju medijski mainstream.

 

Tu priču danas je u jednoj od brojnih objava na društvenim mrežama “probudio” pulski gradonačelnik Filip Zoričić, koju je naslovio 'Pula je drugima kao kanta smeća'.

“Nakon desetak sastanaka i apela, došlo je vrijeme za daljnje korake. Na webu firme (Kaštijun) mogli ste vidjeti da je Pula postala svima iz Istre jedna velika kanta za smeće. Pokazalo se da je 390 tona po danu dobra mjera, ali odvajanje loše”, napisao je Zoričić te najavio da putem Skupštine društva namjerava pokrenuti niz mjera, kao i otkaz ugovora s komunalnim društvima i redefiniranje sustava gospodarenja otpada na Puljštini.

“Postupanjem pojedinih jedinica lokalne samouprave te komunalnih trgovačkih društava koja djeluju na istom području u potpunosti se krše osnovna načela Zakona o gospodarenju otpadom. Neprestano upućujemo na poduzimanje mjera u svrhu zaštite okoliša i ljudskoga zdravlja sprječavanjem ili smanjenjem nastanka otpada, mjera u svrhu smanjenja negativnih učinaka nastanka otpada te gospodarenja otpadom, smanjenja ukupnih učinaka uporabe sirovina i poboljšanja učinkovitosti uporabe sirovina te povećanja recikliranja i ponovnog korištenja reciklata, što je nužno za prelazak na kružno gospodarstvo.

No, nažalost Pula i njeni građani došli su do ruba. Tijekom prethodnog razdoblja jedino na što se konstantno apeliralo, a što je u domeni svakog pojedinog komunalnog trgovačkog društva i jedinica lokalne samouprave jest ulaganje napora u odvajanje otpada, posebice uvođenje smeđe kante (spremnik za biootpad) za sve razine lokalnog gospodarstva (kućanstva i nekućanstva) kojom bi se značajno smanjili neugodni mirisi te istovremeno povećala učinkovitost obrade otpada na CGO Kaštijun. Do značajnog i vidljivog pomaka do današnjeg dana nije došlo, niti postoje naznake da će do toga u skorijoj budućnosti doista i doći", piše Zoričić.

Kaštijun kao vječni problem (Snimio: M. Mijošek)

"Zbog navedenog Kaštijun će početkom rujna otkazati ugovore koje trenutno ima s komunalnim društvima, nakon čega slijedi otkazni rok od 6 mjeseci. Otkaz ugovora je teška, ali nužna mjera, jer ovakav sustav gospodarenja otpadom ne donosi građanima nikakve benefite. Tijekom razdoblja od šest mjeseci i dalje će se poduzimati sve radnje koje su propisane ugovorom, a nakon toga Kaštijun d.o.o. utvrdit će nove uvjete kako bi se napokon stabilizirao sustav gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji”, napominje dalje pulski gradonačelnik i dodaje da će tijekom otkaznog roka bit dovršena financijska, pravna i okolišna analiza CGO Kaštijun koja bi trebala biti temelj za daljnje postupanje i pregovore s jedinicama lokalne samouprave te komunalnim trgovačkim društvima.

Detalji oko referenduma nakon sastanka s ministricom

"Svjesni činjenice da bismo preuzeli 16 milijuna eura obveza ostalih JLS, mišljenja sam da trebamo čuti građane o tome da ovaj i ovakav Kaštijun zadovoljava samo Južnu Istru i da brojke prije deset godina više nisu iste”, piše Zoričić zaključujući kako će detalje oko referenduma iznijeti nakon sastanka s ministricom zaštite okoliša kojoj je uputio poziv da obiđe Kaštijun i upozna se s problemom.

Poštujemo Zoričićevu zabrinutost, ali... - Marko Paliaga

Tijekom dana stigao mu je i odgovor koji u ime kolega gradonačelnika i načelnika iz redova IDS-a i SDP-a potpisuje gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

“Poštujemo zabrinutost gradonačelnika Pule, kolege Filipa Zoričića, no Centar za gospodarenje otpadom je zajednički projekt izgrađen sredstvima svih općina i gradova. U ovome slučaju nije zakonita jednoznačna odluka, a pogotovo ne referendumska, s obzirom na to da su zakonom i podzakonskim aktima riješena pitanja lokacije, kapaciteta, načina i tehnologije zbrinjavanja otpada.

Slažemo se da svi gradovi i općine trebaju poduzeti kvalitativne mjere za poboljšanje i smanjenje dovoza biootpada u Centar za gospodarenje otpadom. No, tu spadaju prvenstveno Pula i Medulin koji zajedno proizvode najviše otpada, što je ujedno i razlog zašto bi otkazivanje ugovora ostalim gradovima i općinama najviše koštalo upravo njih, jer trenutno troškove dijelimo solidarno. 

Jednostrane odluke nikada nisu dobre. Problematika Kaštijuna počiva na lošem upravljanju i vođenju, gdje postoji niz operativnih propusta te skrivanja pravih financijskih rezultata. Vrijeme je da se postave jasni normativi za daljnje upravljanje Centrom.
U više navrata, i od strane kolege Zoričića, obećano je rješavanje pitanja vlasništva, koje do danas nije pokrenuto. Gradovi i općine sa svojim građanima žele dijeliti odgovornost za funkcioniranje sustava i CGO-a, stoga ponovno ističemo potrebu rješavanja pitanja vlasništva. Ponavljamo, Centar nije samo pulski, već istarski, i cijela Istra mora odlučiti u kojem smjeru dalje.

O svemu ćemo zatražiti i mišljenje nadležnog Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša koji su zapravo i odredili lokaciju, odabrali tehnologiju i definirali načine upravljanja. Očekujemo očitovanje županije u svezi prijenosa 49 posto vlasništva na sve JLS u Istri!” stoji u poruci gradonačelnika i načelnika IDS-a i SDP-a prvom čovjeku Pule.     

Tweet

Posljednje novosti