Upozorenje iz JU Natura Histrica

'Ne ulazite u Golubovu špilju kajacima i nemojte se penjati po stijenama!'

07.08.2024 - 18:19
Foto: Screenshot/Instagram
Foto: Screenshot/Instagram

"Golubova špilja podno Galebovih stijena odavno je omiljena ljetna destinacija mnogih kupača. Nažalost, u posljednje vrijeme destinacija je postala toliko popularna da će biti potrebno poduzeti određene radnje i mjere kako bi se smanjio pritisak na lokalitet i  kako ne bi došlo do devastacije istog", izjavila je Silvia Buttignoni, ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica, nakon sve učestalijih slučajeva devastacoje ove popularne špilje. Njezino priopćenje objavljujemo u nastavku:

"JU Natura Histrica, zajedno s Gradom Pula i drugim institucijama, pokušavaju iznaći model upravljanja koji bi zadovoljio posjetioce, kupače, kajakaše, ronioce, brodare i druge, te ujedno osigurao i očuvanje ovog prirodnog fenomena i živi svijet u i oko njega. Svatko od navedenih korisnika ima svoj  interes i nije jednostavno naći učinkoviti model upravljanja, a da svi budu zadovoljni, ili barem većina, a istovremeno da se ispoštuju načela održivog upravljanja prirodnim vrijednostima.

 

Osim što je ova špilja, kao i okolno područje, samo po sebi svojevrsni geološki fenomen, Golubova špilja je odavno poznata i kao pogodna lokacija za gniježđenje više vrsta ptica. Također, istraživanja su pokazala da se u njoj nalaze i kolonije šišmiša, a jedno je i od rijetkih staništa na ovom području koje je pogodno i za sredozemnu medvjedicu (sjetimo se Adriane) koja je upravo ovu špilju koristila prije nekoliko godina. Iz svih ovih razloga špilja je zaštićena kao dio ekološke mreže Natura 2000 i to prema Direktivi o staništima (HR5000032) i prema Direktivi o pticama (HR1000032).

Članak 104. Zakona o zaštiti prirode kaže: „Zabranjeno je oštećivati, uništavati i odnositi sige, živi svijet speleoloških objekata, fosilne, arheološke i druge nalaze, odlagati otpad ili ispuštati otpadne tvari u speleološke objekte, kao i provoditi druge zahvate i aktivnosti kojima se mijenjaju stanišni uvjeti u objektu“.

Prirodu treba štititi, čuvati, ali i naći rješenja za održivi suživot s istom. Ako se to ne može, onda treba upotrijebiti sva raspoloživa zakonska sredstva i načine kako bi ispunili ciljeve očuvanja.

Na području Galebovih stijena svakodnevno ima na stotine kupača, na stotine kajaka, privatnih brodica i komercijalnih brodova s gostima.

Dolaze i penjači, i ronioci, znatiželjnici i avanturisti. Stoga molimo građane Pule i sve naše goste koji dolaze na ovo posebno mjesto da poštuju prirodu, ne ulaze kajacima, supovima i drugim plovećim sredstvima u špilju. Plivajte unutra, ali nemojte se dugo zadržavati, nemojte paliti vatru, galamiti, osvjetljavati unutrašnjost špilje.

Komunalni redari i čuvari prirode će pojačano nadzirati Golubove špilje

Nemojte se penjati po stijenama i na taj način ugrožavati sebe i druge riskirajući odron stijena i uznemiravati ptice koje se gnijezde. Smeće koje donesete, ponesite sa sobom i održavajte prostor urednim i čistim. Ne samo područje špilje, već i bilo koje drugo prirodno okruženje. Osim što ćete pridržavanjem ovih jednostavnih i smislenih pravila čuvati sebe, pridonijeti ćete i zaštiti speleološkog objekta, kao i svih organizama koji u njemu pronalaze svoj dom.

S ciljem budućeg boljeg održivog upravljanja komunalni redari i čuvari prirode pojačano će nadzirati područje Golubove špilje i Galebovih stijena. Dodatno će djelatnici JU Natura Histrica, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, redovito provoditi testiranja kakvoće mora u i oko špilje jer veliki pritisak posjetioca, zajedno s izmetom životinja, povišenim temperaturama i slabom cirkulacijom mora, u ovakvim objektima može rezultirati lošom sanitarnom kakvoćom mora. Ustanova će u suradnji  s Gradom Pula – Pola i Lučkom kapetanijom pripremiti niz mjera za sljedeću  sezonu kojima  će uvesti više reda na ovom području i osigurati održivo upravljanje i zaštita lokaliteta. Na kraju podsjećamo da je ulaz u podzemni objekt koji nije uređen za posjećivanje, uvijek na vlastitu odgovornost", poručila je Silvia Buttignoni iz Nature Histrice.

Tweet

Posljednje novosti