BOĆARSKA PRIČA S ‘VELIKE NAGRADE PAZINA’

Foto Slovenci kao parni valjak, pljesak za Buretića i Erjavca

Piše: Igor Radić

04.08.2024 - 18:28
Fabio Feruglio, Dejan Tonejc, Davor Janžić i Denis Zambon (Snimio: Igor Radić)
Fabio Feruglio, Dejan Tonejc, Davor Janžić i Denis Zambon (Snimio: Igor Radić)

Slovenci Davor Janžić i Dejan Tonejc treći put uzastopce osvojili su „Veliku nagradu Pazina“. U finalu 15. izdanja ovog jakog boćarskog turnira parova pobijedili su, skoro bez da se oznoje, s 13:2 Talijane Fabija Feruglija i Denisa Zambona, koji nisu bili na razini prethodnih igara.

Pripao im je, u trajno vlasništvo, prijelazni pehar i novčana nagrada u iznosu od 1.300 eura.

Neprikosnoveni Slovenci igrali su kao stroj, pregazili svakog protivnika, održali boćarsku lekciju i zaradili pljesak 200-tinjak gledatelja koji su u srcu Istre na djelu vidjeli kremu ovog sporta.

Tonejc, inače igrač „“Istre Poreč“, odlično je valjao, a Janžić je bio nepogrešiv u ključnim trenucima kada je trebalo pogoditi bulina. 

 

Prethodno su u polufinalu Slovenci svladali hrvatsku kombinaciju Pero Ćubela - Marino Miličević, a Talijani istarske uzdanice Darijana Živolića i Ivana Lukšića. Domaći boćari u oba susreta previše su promašivali da bi mogli ozbiljnije parirati. Posebno je oduševio nepogrešivi Feruglio, koji je preciznošću, stilom i mirnoćom, osvojio publiku.

„Uvakovega još ni bilo u Pazinu. Za njega gledati bin i ulaznicu platija“, komentirao je kibic. Ulaz je, naravno, bio besplatan.

Ovaj izuzetan sportski događaj za Istru, turnir iz kalendara Svjetske boćarske federacije (FIB), okupio je gotovo 150 natjecatelja,  vrhunskih igrača, ali i amatera, iz Hrvatske, Slovenije, Italije. Igralo se u subotu i nedjelju na osam boćališta u središnjoj Istri, a završnica u Pazinu, na vanjskim terenima Boćarskog centra "Aleksandar Anzur".

Znalo je, istina, prošlih godina biti i više sudionika, ali kvalitetom je ovo izdanje bio bolje od lanjskog. Tome svjedoče i redom jaki parovi u četvrtfinalu s puno prvoligaških marki.

Nedostajale pazinske vedete

Među njima i najugodnije iznenađenje turnira, par pazinskog Kamena, županijskog ligaša, Miran Buretić i Dalibor Erjavec. Oni su prethodno, u šesnaestini finala, pobijedili dvostruke osvajače turnira, Slovence Gregora Severa i Gregora Oprešnika. Za pljesak domaće publike, kojoj očito fali da i Pazin, koji je dao toliko dobrih boćara, opet igra neku ozbiljniju ulogu na ovom turniru.

Ali ni ovaj put, eto, ništa od toga. Prava je šteta da ne igraju pazinske vedete, primjerice, Valter Ivančić i Alen Guštin.

Najugodnije iznenađenje turnira - Dalibor Erjavec i Miran Buretić (Snimio: I. Radić)

Tek, nakon spomenutog podviga, Buretić i Erjavec mogli su se, ipak, u četvrtfinalu "samo slikati" protiv jakog talijanskog dua Feruglio-Zambon, kasnijih finalista.

„Ča nas ćeš slikat? A ja, mi ti dojdemo nešto kao Farski otoci u nogometu, ča ne?!“, zapaža zadovoljni Buretić dok nam pozira.

Buršić i Baćac parirali pobjednicima

Na tribinama smo završnicu pratili s Andrejem Buršićem i Brankom Baćcem iz Potpićna, također županijskog ligaša. I oni su igrali, dan ranije osvojivši simpatije publike za dostojan, dotad najveći otpor kasnijim osvajačima Janžiću i Tonejcu, od kojih su u osmini finala izgubili 9:5. Dotad Slovencima toliko punata nisu napravili četiri protivnika zajedno.

„Slovenci su nevjerojatno fokusirani, nikoga ne podcjenjuju i zato su, uz kvalitetu koju imaju, naravno, ovako dominantni“, kazao nam je Buršić.

„A sad kad su vas pobijedili, više ih nema tko zaustaviti“, podbadamo ih.

Šalu na stranu, iza ove priredbe stoji velik trud neumornih entuzijasta, o čemu smo pisali ovdje. A trud se, uglavnom, isplati…

„Sve je super proteklo, kao po špagi. Zadovoljni smo kvalitetom igre i posjetom publike. Ovaj put osigurali smo i stalni prijenos preko youtubea s vanjskih terena u Pazinu“, komentirao je organizator Ivan Lanča, koji s Lukom Marcanom i još nekoliko kolega drži na životu „Veliku nagradu“ .

Na radost boćarskih poklonika i, naravno, igrača.

Tweet

Posljednje novosti