NI GA ČA JE PAZIN ZA BOĆANJE

Bez njih ne bi bilo 'Velike nagrade'. 'Ljubav  je to, prema tradiciji i našim velikanima'

Piše: Igor Radić

31.07.2024 - 13:40
Neumorni entuzijasti - Luka Marcan, Marin Cetina i Ivan Lanča
Neumorni entuzijasti - Luka Marcan, Marin Cetina i Ivan Lanča

Malo nas dijeli od još jednog, po svemu, izuzetog sportskog događaja u Istri. Od 2. do 4. kolovoza, naime, održat će se "15. Velika nagrada Pazina", boćarski turnir parova koji okuplja vrhunske igrače, ali i amatere iz Hrvatske, Slovenije, Italije. Natjecanje je od 2010. godine u kalendaru Svjetske boćarske federacije (FIB), što svjedoči o visokom renomeu.

Boćarski sladokusci ponovno će moći, tu pod nosom, vidjeti prave majstore na djelu. Stiže između 150 i 200 sudionika, igrat će se diljem središnje Istre, na osam boćališta. Ali, pustimo sad brojke. Turnir je, zapravo, jedinstven po tome što nudi priliku i zadnjem pikzibneru da zaigra protiv asova kojima vitrine pucaju od silnih osvojenih europskih i svjetskih medalja.

 

„Da, to je rijetkost u bilo kojem drugom sportu; to da se autsajder iz nižih liga može okušati  protiv top boćara, svjetskih i europskih prvaka, osjetiti iz prve ruke tu razliku u kvaliteti i pokušati iznenaditi“, kaže organizator Ivan Lanča iz Lindara.

Razgovaramo s njim, jer bez njega i Luke Marcana iz Zarečja, obojice članova Boćarskog kluba "Pazin“, ne bi, slobodni smo primijetiti, bilo ove lijepe priče s kojom se grad zbilja može ponositi. Ruku im u organizaciji daju i prijatelji Dino Krizmanić, Marin Cetina, Sebastijan Gržić….

Teško da se tu može nešto zaraditi, prije će biti da mladiće goni onaj neki entuzijazam koji oplemeni svaku zajednicu.

„Što me tjera? Pa ta neka ljubav prema tom sportu. U boćama smo, i Luka i ja, više od 20 godina. Ma, čak i neka odgovornost da se taj turnir, koji je pokrenuo Jelisije Jovičić, nastavi; odgovornost prema Pazinu, našoj boćarskoj tradiciji. Pazin svakako zaslužuje ovako okupiti boćarsku kremu, zbog povijesti, igrača koje je dao, zbog pokojnog Aleksandra Anzura, koji je obnašao visoke funkcije u FIB-i i po kojem se, uostalom, zove naš boćarski centar“, veli Lanča.

Puno posla 'iza kulisa'

Sve je, dakle, spremno za novo izdanje. Ali koliko je, zapravo, posla iza kulisa?

„Puno, vjerujte! To su višemjesečne pripreme, s onim osnovnima krećemo već nakon nove godine, a zadnjih mjesec dana užurbano je do daske.“

Slovenski boćar Dejan Tonejc (desno) brani naslov; na slici s Ivanom Lukšićem iz Istre Poreč (Snimio: M. Mijošek)

Slovenci Davor Janžić i Dejan Tonejc osvojili su "Veliku nagradu" posljednje dvije godine. Dominiraju na regionalnim turnirima, evo sad su i Klanu pokorili. Nitko im ne može blizu. Dobro gdje su, podbadamo, ti naši, hrvatski, istarski aduti?

„I sam je Janžić, jedan od najboljih svjetskih igrača - ranije, kada je ovdje izgubio tri finala - govorio da, nakon što osvoji Pazin, može komotno u mirovinu. Eto, sada mu je puno lakše. I na papiru je taj par najkvalitetniji, ne znam ni sam koliko europskih i svjetskih naslova imaju. Jednostavno, na terenu samo potvrde epitet favorita. Izazivači? Stižu Marin Ćubela, Marino Miličević, lanjski finalisti Mateo Načinović i Zoran Cucluić, Talijani Fabio Feruglio Marco Ziraldo sa svojim kompanjonima, tradicionalno mnogo Slovenaca, među kojima i onih jako dobrih. Nadam se dobrom odazivu publike“, kaže Lanča.

Atmosfera? Zafeštaju li što ti vrhunski boćari? „A u subotu bude vajk lipo, potegne se do u kus noći, da. U nedilju, pokle finala, sve brzo fini, profesionalci su to, spakiraju se i greju dalje“, opustio se naš sugovornik pa malo, eto, po pazinski govori.

Uglavnom, sve počinje u petak, pozivnim juniorskim turnirom, na kojem sudjeluju reprezentacije Hrvatske, Slovenije i selekcije boćarskih središta Istre i Rijeke. Glavni dio priredbe je u subotu i nedjelju. Finale je u nedjelju u 17 sati na vanjskim terenima Boćarskog centra Aleksandar Anzur. Završnica će se opet igrati s obojanim boćama, što su ovdje među prvima uveli, da gledatelji mogu lakše pratiti razvoj situacije na terenu.

I, da, ukoliko ste boćar, još se, do 1. kolovoza  u 18 sati, možete prijaviti putem mrežne stranice turnira. Kotizacija iznosi 35 eura po paru, u što je uključen ručak i besplatno spavanje onima koji se plasiraju u drugi dan natjecanja. Osiguran je i vrijedan nagradni fond, pa će osvajači turnira dobiti 1300, drugoplasirani 650, a treće i četvrtoplasirani 300 eura.

Tweet

Posljednje novosti