LIJEPE NAVIKE U SRCU ISTRE

Pazinska djeca puno čitaju. 'U knjižnicu se izlazi obiteljski, a tate su za pet!'

Piše: Igor Radić

01.08.2024 - 22:02
Nova ravnateljica pazinske Gradske knjižnice - Majda Milevoj Klapčić (Snimio: M. Mijošek)
Nova ravnateljica pazinske Gradske knjižnice - Majda Milevoj Klapčić (Snimio: M. Mijošek)

„Hrvati u prosjeku pročitaju nešto više od pola knjige godišnje, ali polako napredujemo“, kaže nam Majda Milevoj Klapčić, nova ravnateljica Gradske knjižnice Pazin. Znali smo da po tom pitanju stojimo loše, ali baš toliko...

Zbilja smo fulali računajući da bi zapis iz biblioteke mogao ispasti čitatelju zanimljivo ljetno štivo. Još možemo pobjeći od knjiga, mislimo si, nije kasno za skoknuti do tržnice, tu preko puta, vidjeti pošto su malancani, to bi bilo interesantnije…

No, baš u taj čas stiže Sara Cvijanović, cura koja je, kako nam veli, toliko često u pazinskoj knjižnici da ni ne treba ponijeti člansku iskaznicu.

Često u knjižnici - Sara Cvijanović (Snimio: M. Mijošek)

„Ona vam je broj 5001!“, zna napamet knjižničar Zoran Damjanović.

Eto, malo nam za priču triba.

Sara je skoknula po nove knjige prije posla. Ljeti skuplja džeparac konobareći. To za bezbrižnu zimu, kada će, usput, biti više vremena za čitanje. „Ukus? To je dosta komplicirano, od svega pomalo“, kaže o svom literarnom izboru.

 

Retro, a idealna

Pazinska knjižnica u Spomen-domu uređenjem je podosta zastarjela, pogotovo u odnosu na one iz drugih istarskih gradova. Malo je, blago rečeno, retro, ali baš takva podsjeća na neka bolja, humanija vremena. Jer tu, unutra, vlada neki topao duh, kakav biblioteka mora imati. Miriše na mir i - čitanje.

Da sve bude u stilu, domaćini nerado - to znamo otprije - daju lozinku za bežičnu internetsku mrežu.

O tome ne pitamo ravnateljicu Milevoj Klapčić, svestranu profesoricu talijanskog jezika i književnosti iz Labina, koja je na ovoj funkciji dva i pol mjeseca. Više nas zanima što to, po njoj, čini dobru gradsku biblioteku.

„Pa mi imamo idealnu knjižnicu, dostupnu svima! Svi sastojci su tu: zavidan fond, dovoljno novca za novitete, dobro osoblje i programi za građane. Korisnici se ovdje osjećaju ugodno", ponosno ističe.

Knjižnica je zastarjela, ali raspolaže zavidnim knjižnim fondom

Prostor će, veli, pokušati osvježiti u vremenu dok Grad ne izgradi novu knjižnicu na drugoj lokaciji, za što je osiguran i europski novac.

„Bit će to knjižnica na kolodvoru! Revolucionarna je ideja povezati te dvije stvari. Knjižnica, škole, novi vrtić i novi dom za starije, veleučilište… I sve to u centru. Prava ideja '15-minutog grada', da sve možeš u toliko vremena pješke obaviti. Pazin je savršen za to!“, ne skriva zadovoljstvo naša sugovornica i napominje da jedva čeka suradnju s domom za starije, koji je pred otvaranjem.

U skorije vrijeme želi, otkriva nam dalje, urediti „American corner“, kakav imaju ostale knjižnice u zemlji, no nijedna u Istri. Radi se o knjigama na engleskom jeziku koje dobavlja američka ambasada. U planu je i prijaviti se na natječaj za bibliobus, koji bi obilazio okolna naselja, budući da knjižnicu financira i sedam susjednih općina. A voljela bi razviti i međunarodnu suradnju, za razmjenu isustva s kolegama iz drugih europskih sredina.

Ideja ne nedostaje - Majda Milevoj Klapčić (Snimio: M. Mijošek)

Nego, stigne li ravnateljica čitati?

„Ma naravno! Posljednje me oduševila knjiga poezije Vitomirke Trebovac iz Novog Sada, naše gošće u 'Kući za pisce', gdje je imala divnu promociju. Njena poezija - jednostavna, a tako emotivna - izuva iz cipela. Uh, stvarno je dobra!“, kaže i dodaje: „Hoće li knjiga izumrijeti? Nikada! Tako su govorili i za ploče, pa im se sada svi vraćaju. Gledajte, sve što izađe u svijetu književnosti, brzo je u Hrvatskoj. Imamo odlične prevoditelje, i to je velika stvar“.

Pazin kao Zagreb

A čitaju li Pazinjani?

„Dolazi nam jako puno djece, to me oduševilo. U knjižnicu se izlazi obiteljski, a svaku pohvalu zaslužuju tate, oni su za pet“, odgovara Milevoj Klapčić.

„Pazinjani mnogo i raznovrsno čitaju. Nisu isključivi lokalpatrioti, no ukoliko vide kakav naslov ili temu povezanu s Istrom, rado posegnu za time“, nadopunjuje je knjižničar Damjanović.

Njegove smo preporuke knjiga objavili nedavno. Ovaj profesor hrvatskog jezika i književnosti i diplomirani knjižničar rodom je iz Novog Sada, a odrastao je u Našicama. Pazin mu je dom već sedam godina, a nešto manje njegovoj djevojci Mariji Zupčić iz Našica, koja je također pronašla posao u Istri: kao konzervatorica-restauratorica tekstila radi u Juršićima za Hrvatski restauratorski zavod. Kupili su ovdje i kuću.

Hodajuća reklama - Zoran Damjanović (Snimio: M. Mijošek)

„U Pazinu su brojna kulturna događanja, stalno se nešto 'vrti'. Imamo već 15 godina našu 'Kuću za pisce – Hižu od besid', za mnoge književnike odskočnu dasku, i još dva književna festivala – 'Ovca u kutiji' i 'Kalibar'. Ovdje imam doticaj s ljudima iz svijeta književnosti kao da živim u Zagrebu“, primjećuje omiljeni knjižničar.

„Ma Zoran vam je prava hodajuća reklama za onu devizu gradonačelnice Suzane Jašić: 'Dođite živjeti i raditi u Pazin'“, zaključuje priču šefica Milevoj Klapčić.

Tweet

Posljednje novosti