Odlučilo Gradsko vijeće

Sedmero osoba ove će godine dobiti Medalje Grada Rovinja

31.07.2024 - 15:01
Sa sjednice Gradskog vijeća Rovinja
Sa sjednice Gradskog vijeća Rovinja

Gradsko vijeće Rovinja je na današnjoj sjednici izglasalo Prijedlog ovogodišnjih kandidata za dodjelu nagrade, počasti i priznanja Grada Rovinja.

Prema prijedlogu, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 13. rujna, povodom Dana Grada, medalje Grada biti će dodijeljene dr. Vladi Bjelajcu za postignute rezultate i osobite uspjehe u radu iz oblasti zdravstva i humanitarne pomoći, Ronaldu Brausu za postignute rezultate i osobite uspjehe u radu iz oblasti kulture, mons. Vilimu Grpcu za postignute rezultate i osobite uspjehe u radu iz oblasti humanitarne pomoći i donatorstva, Gordanu Sinđiću za postignute rezultate i osobite uspjehe u radu iz oblasti donatorstva, obrazovanja i tehničke kulture, Radovanu Svilaru za postignute rezultate i osobite uspjehe u radu iz oblasti kulture, Petru Šuran za postignute rezultate i osobite uspjehe u radu iz oblasti gospodarstva i zaštite okoliša, te Marii Velan za postignute rezultate i osobite uspjehe u radu iz oblasti obrazovanja i kulture.

Plaketa Grada Rovinja biti će dodijeljena Udruzi za promicanje umjetnosti i kulture „Europski centar za kulturu“ za postignute rezultate i osobite uspjehe u radu iz oblasti kulture.

 

Maria Velan

Maria Velan je kao učiteljica podigla brojne generacije Rovinjki i Rovinjaca. Posvetila je život svome gradu, u kojem se istakla kao prosvjetni djelatnik te promotor autohtone talijanske, istrovenetske i istriotske kulture. Zahvaljujući strasti kojom prenosi znanje, tijekom svoje profesionalne, pedagoške i umjetničke karijere potakla je generacije mladih Rovinjaca da gaje međusobno poštovanje i povezanost sa svojim povijesno-kulturnim korijenima. Istakla se i kao koreografkinja i redateljica KUD-a „Marco Garbin“, te je uložila izniman trud u očuvanju i promociji autohtonih običaja i tradicija čineći Rovinj pulsirajućim središtem kulturnih aktivnosti.

Dr. Vlado Bjelajac

Vlado Bjelajac dugogodišnji je rovinjski doktor čije je znanje, ali i strast te predanost prema poslu prepoznata od strane sugrađana. Najbolje navedeno potvrđuje činjenica kako je dr. Bjelajac u prosincu 2020. godine plasiran među top pet najboljih liječnika Istre. Tijekom svog posla uvijek je bio na raspolaganju svima, nesebično pomagao sugrađanima, uvijek na usluzi slabijima prema kojima je posebno iskazivao veliko srce. Osim na profesionalnom polju dr. Bjelajac izuzetan je i humanitarac, a poseban je doprinos dao u radu s mladima.

Ronald Braus

Operni pjevač i bariton, debitirao je 1998. godine u operi Julije Cezar G. F. Händela. Kao solist nastupao je na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2001. godine u Rovinju-Rovigno organizira i vodi koncerte klasične i zabavne glazbe, a od 2019. godine osnivač je umjetničkog festivala glazbe, kazališta i mode „Rovinj Art & More“. Svojim je umjetničkim i organizacijskim djelovanjem oplemenio i obogatio glazbenu i kazališnu kulturu grada, u kojem je doveo vrsne domaće i strane glazbenike, što je građanima i njihovim gostima, omogućilo istinsko uživanje u glazbi i kazalištu.

Mons. Vilim Grbac

Mons. Vilim Grbac je izuzetno posvećen radu u područjima humanitarne pomoći i donatorstva. Zaređen je za svećenika 1984. godine, a od 2015. godine djeluje u rovinjskoj Župi. Od samog početka svog rada nesebično pomaže sugrađanima i najpotrebitijim građanima. Začetnik je mnogih humanitarnih akcija, a rad Udruge sv. Vinko mjesečno opskrbljuje najpotrebitije i socijalno ugrožene rovinjske obitelji.

Gordan Sinđić

Gordan Sinđić postigao je izuzetne uspjehe na poslovnom polju. Nakon što je uveo informatizaciju u jednoj od najvećih tvornica u našoj županiji, svoju karijeru nastavlja u izradi i implementaciji informatičkih rješenja za različite tvrtke. Informatički je inovator sa nekoliko osmišljenih digitalnih inovacija koje su nagrađivane od svjetskih i domaćih institucija. Predan je radu s najmlađima, pa ih tako inovativnim, zabavnim i edukativnim radionicama upoznaje sa svijetom informatike i digitalizacije, potičući ih da u tom smjeru i razvijaju svoje vještine.

Radovan Svilar

Radovan Svilar aktivno se bavi likovnim umjetnostima od 1974. Svojim je umjetničkim stvaralaštvom značajno obogatio rovinjski poslovni i upravni prostor. Pored slikarstva bavio se likovno-prostornim oblikovanjem i grafičkim dizajnom. Kroz svoja grafička rješenja definirao je vizualni identitet brojnih gospodarskih subjekata u Istarskoj županiji i šire, brojnih sportskih klubova, udruženja i manifestacija. Autor je vizualnog grafičkog identiteta Grada Rovinja-Rovigno, pa su po njegovim likovnim rješenjima realizirani i u praksi primijenjeni grb Grada, zastava, svečani stijeg, gradska plaketa, medalja i diploma.

Petar Šuran

Kroz godine usvojeno znanje o maslinarstvu, maslinovom ulju i biodinamičkoj proizvodnji OPG Šuran prenosi na zainteresirane članove, te na taj način daje značajan doprinos razvoju maslinarstva i unaprjeđenju kvalitete proizvodnje i ponude maslinovog ulja. Jedan je od osnivača prve profesionalne Udruge senzornih analitičara u Hrvatskoj. Zahvaljujući njegovom radu i edukacijama koje provodi istaknuo se kao jedan od panelista u Europskom parlamentu na temu „Biodinamička proizvodnja u RH“. Kroz kontinuirani prijenos znanja predano radi na širenju koncepta prirodne i čiste proizvodnje kao zaloga održivosti i očuvanja autohtonosti maslinarstva i vinarstva u Istri.

Udruga za promicanje umjetnosti i kulture 'Europski centar za kulturu'

Udruga je osnivač BaRoMus Festivala Rovinj-Rovigno kojeg već 20 godina vodi njen predsjednik Domagoj Terzić. Zahvaljujući težnji ka izvrsnosti i svjestan važnosti visoke kulture u promociji Grada, BaRoMus Festival obogatio je život zajednice te podigao razinu turističke ponude u Gradu i Županiji.

Tweet

Posljednje novosti