ČITANOVEŽ OSIGURAO REPESAŽ

Cernogoraz kroz pripetavanje prema borbi za olimpijsku medalju

Piše: Siniša Žulić

30.07.2024 - 07:03
POGLED PREMA FINALU - Giovanni Cernogoraz (foto: Igor Kralj / PIXSELL)
POGLED PREMA FINALU - Giovanni Cernogoraz (foto: Igor Kralj / PIXSELL)

U sportu kakav je streljačka disciplina trap, jednostavno ne može bez triler završnice! Tako je bilo i tijekom jutrošnjeg kvalifikacijskog natjecanja na olimpijskoj streljani francuskog Nacionalnog streljačkog centra u Châteaurouxu, 250 kilometara udaljenom od Pariza, gdje je novigradski strijelac Giovanni Cernogoraz diobom petog mjesta uspio izboriti repesaž kroz koji će tražiti put u finale.

Cernogoraz je tako produžio nadu da može ponoviti svoje najuspješnije Olimpijske igre, kada je u Londonu 2021. godine stigao do najsjajnijeg odličja i svog najvećeg uspjeha u karijeri. Treće mjesto koje je držao nakon tri kvalifikacijske serije u ponedjeljak te rezultat od još 49 pogodaka danas, uz jedan promašaj, omogućio mu je dodatno pripetavanje.

 

Nakon  prvoga dana natjecanja čak se deset strijelaca ‘uguralo’ unutar samo dva promašaja, među kojima je bio i iskusni 42-godišnji Novigrađan. Znalo se stoga da će posljednje dvije serije kvalifikacijskog dijela turnira biti igra živaca i da promašaji u ovom dijelu takmičenja više gotovo da i nisu dozvoljeni onim strijelcima koji računaju na plasman u finale i borbu za medalju.

Giovanni Cernogoraz odlično je započeo drugi kvalifikacijski dan. Sigurna i mirna ruka donijela mu je pogotke u prve tri grupe prve današnje serije, da bi mu potom šesnaesti metak završio bez pogotka u metu. Taj jedan promašaj i ukupni rezultat od 97 pogođenih glinenih golubova ‘bacio’ ga je na 12. mjesto konkurencije uoči zadnje serije hitaca, sa istim rezultatom kao i još pet njegovih konkurenata, s obzirom da je čak 14 strijelaca prvu seriju odgađalo bez promašene mete. Nakon prve serije i dvojcu sa samo jednim promašajem jučer, šveđaninu Levinu-Andressonu i  australskom strijelcu Jamesu Willettu zadrhtala je ruka, pa je i sama borba za šest mjesta koja vode prema finalnoj borbi dodatno bila zaoštrena. Sedam se strijelaca izjednačilo na 98 pogodaka i Giovanni je u tom trenutku znao da ukoliko želi ponoviti svoj olimpijski san, više nema pravo na pogrešku.

U posljednjoj seriji nije pogriješio. Svih 25 golubova, koji su proletjeli olimpijskom streljanom rasprsnuli su se mecima iz Giovannijeve Berette, a zahvaljujući promašajima Kineza Yua i talijanskog trofejnog strijelca Pelliela, otvorila se mogućnost i strijelcima koji su nakon prvoga današnjeg kruga zaostajali za jedan pogodak, sa 122 boda, da dobiju novu šansu za prolazak u finale. 

Dodatno raspucavanje, u kojem je svoje mjesto našlo šest strijelaca, na rasporedu je u 14.15 sati, dok će samo najbolja dvojica, uz četvorku koja je osigurala direktan ulazak u završnicu, od 15.30 sati imati priliku odraditi finalnu seriju i pokušati dohvatiti olimpijska odličja.

Tweet

Posljednje novosti