tematska sjednica gradskog vijeća

Foto Nezavisni Filipa Zoričića ostali u manjini. Većina za širenje rive

19.07.2024 - 20:01
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Pulski gradski vijećnici su unisono za širenje pulske rive, s time da vijećnici s Nezavisne liste Filipa Zoričića plus Milan Rašula zagovaraju da se ona prvo sanira pa da se zatim u kasnijim etapama, dakle ne odjednom, širi. Time su na tematskoj sjednici o uređenju pulske rive vladajući plus Rašula zapravo bili u manjini, budući da su SDP-ovci rekli - ne bez ograda - da su za širenje, HDZ-ovci su kolektivno preskočili sjednicu, a za Možemo! i IDS nije bilo dilema da je širenje jedina racionalna odluka.

 

Da uskoro slijede lokalni izbori, bilo je jasno u raspravi kada su vladajući prozivali IDS što dok je bio na vlasti nije ništa učinio po pitanju rive, dok je s druge strane stigao odgovor da je do 2018. od Riječkog gata prema Mandraču izgrađeno 450 metara nove rive. I sam gradonačelnik Zoričić lagano je tim spominjanjem prošlosti podmetnuo nogu IDS-u, ali je ubrzo ipak rekao da se ne treba više baviti njome, nego se okrenuti budućnosti. Zapravo, Zoričićevi nezavisni, ali i SDP-ovci, IDS-u spočitavaju što nisu nikada realizirali projekt s kojim se danas hvale, a radi se o na gradskom natječaju prvonagrađenom rješenju iz 2011. zagrebačkog studija BF koje je godinama skupljalo prašinu u ladicama gradske uprave.

Ivan Herak

U raspravi se često spominjao i ACI kao koncesionar marine na rivi, ali i potencijalni sufinancijer sanacije obale. Predstavnik ACI-ja Ivan Herak, koji je također govorio na sjednici, zbunio je vijećnika kad je spominjao petmetarsko širenje rive, jer se dosad baratalo podatkom od 13 metara. Ali ih zato nije zbunilo kad je rekao da ACI ne može biti za širenje jer bi tako zapravo sam sebi izbio kruh iz usta. Naime, širenjem rive izgubio bi na desetke vezova, time i zaradu, a kako to objasniti dioničarima, zavapio je Herak.

Njegovo izlaganje bio je svojevrsni obračun s Valterom Boljunčićem iz IDS-a (obraćao mu se na ti, op. n.), koji je u medijima često napadao tu državnu tvrtku da ona ustvari diktira što će se raditi u javnom prostoru namijenjenom prvenstveno građanima. „Zašto niste napravili tu svoju rivu? ACI ne može sudjelovati u njenom širenju. To je kao da podstanara tražite da napravi pregradne zidove u stanu koji ste mu iznajmili“, rekao je Herak.

Na sjednici se zazivao i referendum, ali Boljunčić je rekao da njega trebaju pokrenuti oni koji su za saniranje rive u postojećim gabaritima, jer širenje je zapravo predviđeno u prostorno-planskim dokumentima. Sanacija sadašnje rive samo bi, s čime su se na neki način složili svi stručni govornici, zabetoniralo postojeću situaciju i nitko ne bi u bližoj budućnosti više pomišljao na njeno širenje.

Zoran Boševski iz studija BF jasno je poručio da se riva nikad više neće širiti ako se to sad ne učini. Po njemu, Pula to zaslužuje. Usput je, predstavljajući svoju viziju iz 2011., nahvalio Pulu, rekao da ima najbolju luku na Jadranu, „biser koji treba strašno čuvati“.

S njim se složila i Breda Bizjak iz Društva arhitekata Istre, koja smatra da nije dobra odluka ići samo u sanaciju. Pozitivno je govorila i o arhitektonskom natječaju iz 2011., rekavši da je njegov sadržaj bio jako kvalitetan te da su o svemu odlučivali eminentni stručnjaci.

Gradonačelnik Zoričić je na koncu ustrajao na svom, ali i stavu vijećnika s njegove nezavisne liste, da treba ići postupno u investiciju. Prvo, dakle, sanirati, pa onda širiti. Suprotstavljene strane se ustvari nisu uspjele približiti. Dušica Radojčić (Možemo!) smatra ludom idejom da se riva oblikuje prema interesu jednog dionika (misli na ACI, op. n.). „Ako već ACI vodi računa o svojim dioničarima, onda bi i gradonačelnik to isto trebao činiti s građanima“, rekla je.

Rašula je, pak, pokušao ispasti humorističan i poentirati na vlastitoj koži. „Prošetao bih rivom prije nego odem na Monte Ghiro“, rekao je, davši do znanja da smatra kako bi širenje rive trajalo predugo, a sanacija je, eto, pri ruci. Ali taj mu je argument puno ranije iz ruku izbila Bizjak, zaključivši da je bolje pričekati s bilo kakvim potezom na rivi nego napraviti kardinalne greške.

Sanja Radolović (SDP) je skoro pa pregazila Rašulu kad je rekla da sanacija i nije najkraća varijanta jer bi onda trebalo mijenjati Urbanistički plan uređenja, ali na kraju se ispostavilo da još nije jasno bi li doista bilo potrebno ići u izmjene UPU-a. Iako je Boljunčić zagovarao glasanje vijećnika o ovoj temi, ono se nije dogodilo. Naime, pojašnjeno je da na tematskim sjednicama nije predviđeno glasanje. Ali nije bilo teško zaključiti kako bi ono završilo – porazom vladajućih. (Bojan Žižović)

Tweet

Posljednje novosti