MILOVAN POPOVIĆ, DIREKTOR TZ UMAGA

'Mislim da se visokim cijenama pridaje prevelika pažnja'

13.07.2024 - 16:02
Milovan Popović (foto: Milivoj Mijošek)
Milovan Popović (foto: Milivoj Mijošek)

Umag je 6. srpnja, isti dan kao i lani, ostvario milijunto noćenje. U prvih šest mjeseci na području koje pokriva Turistička zajednica grada Umaga ostvareno je 221.214 dolazaka, što je povećanje od četiri posto u odnosu na lani u istom razdoblju i 877.787 noćenja, što je jedan posto više nego u prvom polugodištu prošle godine.

Do 11. srpnja destinacija Umag je ostvarila 260.000 dolazaka i 1.138.000 noćenja, što je na istoj razini kao i lani.

 

„Najviše noćenja je ostvareno za slovenskog, zatim njemačkog, austrijskog, hrvatskog i talijanskog tržišta“, rekao nam je Milovan Popović, direktor TZ Umaga, dodavši da je u hotelima ostvareno 553.586 (+2%), u kampovima 268.245 (-1%) i u privatnom smještaju 212.753 (-4%) noćenja.

* U Istri mnoge kuće za odmor nisu popunjene, je li isto i u Umagu?  

- Mi nažalost ne raspolažemo s podacima koliko je objekata u određenom trenutku nepopunjeno, ali je činjenica da se u posljednjih nekoliko godina izgradilo i na turističko tržište stavilo veliki broj novih objekata. Očito je ponuda premašila potražnju i dolazi do korekcija na tržištu.

* Turisti se po čitavoj obali žale na visoke cijene, kakva je situacija po tom pitanju u Umagu?

- Visina cijena je donekle subjektivna kategorija, bilo bi puno bolje pričati o vrijednosti za novac. Nekome je nešto skupo, nekom drugome nije i jako ovisi o perspektivi onoga tko o tome govori. Činjenica jest da su nominalne cijene zahvaljujući inflaciji porasle u cijeloj Europi pa tako nisu zaobišle niti nas. Moje je je mišljenje da se tome pridaje prevelika pažnja jer na kraju uvijek tržište to koje odredi koja je fer cijena za određeni proizvod ili uslugu. Naravno da ima onih koji su iskoristili situaciju pa su povećali cijenu nerealno puno i takvi će nakon što ostanu prazni te iste cijene početi spuštati – rekao nam je Milovan Popović, direktor umaške turističke zajednice. (Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti