osmaši pohrlili

Rekordan interes za porečke srednje škole. Od ove godine dva razreda opće gimnazije

11.07.2024 - 12:11
S lijeva na desno - Bronić, Gulić Pisarević, Mikulčić, Štifanić, Dobrilović, Peršurić
S lijeva na desno - Bronić, Gulić Pisarević, Mikulčić, Štifanić, Dobrilović, Peršurić

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se danas s Krešimirom Bronićem, ravnateljem Srednje škole Mate Balote i Tatjanom Gulić Pisarević, ravnateljicom Turističko-ugostiteljske škole 'Anton Štifanić', vezano za upravo dovršene upise u srednje škole u Poreču. Sastanku su se pridružile i gradska pročelnica za društvene djelatnosti Tihana Mikulčić i suradnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Ove su godine osmaši Poreča i Poreštine, ali i cijele Istre iskazali veliki interes za porečke srednje škole. Tako će u novu školsku godinu po prvi put biti upisana dva razreda opće gimnazije, dva razreda ekonomske škole te po jedan razred jezične gimnazije i agrotehničara u SŠ Mate Balote, dok su povećane kvote i u TUŠ 'Antona Štifanić', prvenstveno za smjer hotelijersko-turističkog tehničara.

Ravnatelji su se zahvalili gradonačelniku na kontinuiranoj podršci koju Grad Poreč daje ovim dvjema školama tijekom cijele godine, iako im nije osnivač.

 

"Cijeli kolektiv posebno se zahvaljuje gradonačelniku Peršuriću na osobnom angažmanu kod ovogodišnjih upisa i omogućavanja upisa još jednog, dodatnog razreda opće gimnazije, s obzirom na iskazani veliki interes učenika", rekao je Bronić, zahvalivši se i nadležnoj županijskoj pročelnici za obrazovanje na danoj suglasnosti, kao i Ministarstvu. Dodao je kako škola ima sve potrebne uvjete za dodatni gimnazijski razred te da će, po potrebi, osigurati i dodatne djelatnike.

Gulić Pisarević je istaknula da je i ove godine interes za upis u njihovu strukovnu školu dobar te da je i ovdje došlo do povećanja kvote, ove godine za hotelijersko-turističke tehničare, a vrijeme do početka nove nastavne godine iskoristit će za sanaciju potkrovlja i krovišta te rasvjete.

Gradonačelnik Peršurić zahvalio se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih na iskazanom razumijevanju, ministru Radovanu Fuchsu i Vesni Šerepac, ravnateljici Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu kao i njenom cijelom timu.

"Kao i sam bivši učenik porečke opće gimnazije, ponosan sam i sretan da naše škole bilježe povećan interes, prvenstveno učenika s našeg područja. Bilo nam je jako važno da im omogućimo da se školuju u svojem gradu, u školama koje su prepoznate po odličnim rezultatima i školama koje rastu iz godine u godinu. Zato se zahvaljujemo svima koji su pomogli da ostvarimo ove rezultate i pokažemo da školovanje u Poreču znači školovanje u sigurnoj, stabilnoj i prosperitetnoj sredini, školama koje svake godine imaju državne prvake i nude stepenicu više svojim učenicima", rekao je Peršurić.

Učenici koji su upisivali porečku gimnaziju pretežno su iz grada Poreča i s Poreštine, a posebno se ističe vrlo visok prosjek ocjena i bodovi kod upisa, te interes za dodatne programe koje škole nude, posebno po pitanju međunarodne suradnje s gradovima prijateljima Poing (kod Münchena u Njemačkoj), Noisiela (kod Pariza u Francuskoj) i gradovima prijateljima iz Italije, s kojima se provode razmjene učenika i suradnja na programima. Tu su još i ERASMUS programi, stručna putovanja i razmjene, učeničke zadruge, program Vježbenička tvrtka te mogućnosti učenja francuskog jezika ili programa njemačke jezične diplome DSD, koji je lani bio najuspješniji u Hrvatskoj i zahvaljujući kojem studenti ne moraju polagati jezične razlike u Njemačkoj i Austriji, ukoliko tamo odluče studirati. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti