In memoriam

U Rovinju preminuo jedan od najvećih istarskih fotografa

11.07.2024 - 12:13
Virgilio Giuricin (1934-2024.)
Virgilio Giuricin (1934-2024.)

U 90. godini života u Rovinju je preminuo Virgilio Giuricin, jedan od najvećih istarskih fotografa, strastveni istraživač i promicatelj fotografske kulture.

Giuricin je rođen 1934. godine u staroj i uglednoj rovinjskoj obitelji. U Rovinju je završio Srednju tehničku školu, a Torinu Školu primijenjene umjetnosti (fotografija i dizajn).

 

Od 1952. godine bavi se fotografijom, a od 1971. do 1979. godine bio je tajnik i profesionalni fotograf u Zavičajnom muzeju Rovinj. Nakon toga postaje samostalni umjetnik na polju fotografije i industrijskog dizajna. 1982. godine suosnivač obnovljenog Fotokluba Rovinj. 1985. inicirao, osnovao i vodio Photo Art Gallery Batana u Rovinju. 1990. godine osnovao Centar vizualnih umjetnosti Batana u Rovinju kojem predsjeda od osnivanja i time prestaje s radom Fotoklub Rovinj. Uskoro 1990. pokrenuo je Projekt fotografske vizualne umjetnosti Mundial fotofestival (MUFF), poznatu i priznatu u svijetu međunarodnu izložbu fotografije. Zadnjih godina intenzivno se bavi kreativnom fotografijom u boji, obrađuje stare fotografske postupke, unoseći rezultate vlastitih istraživanja, poštujući sva pravila estetike.

Tridesetak je godina bio izvjestitelj s Istre dnevnog lista La voce del popolo, riječkoga polumjesečnika Panorame i suradnik TV Kopera.

Giuricinove fotografije su tiskane u brojnim publikacijama i foto-monografijama, od 1969. do danas. Sudionik blizu petsto izložbi fotografije u zemlji i inozemstvu, od čega stotinjak samostalnih.

Godine 1990. Fotosavez Jugoslavije dodijelio mu je počasno zvanje kandidata majstora fotografije za njegov izložbeni rad. FIAP, međunarodna federacija fotografske umjetnosti, dodijelila mu je počasno zvanje EFIAP, a za njegov organizacijski rad i zvanje ESFIAP. 140 različitih nagrada dobio je za izložbenu aktivnost. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti